Atlantis på Svenskt Tenn

I början av november invigs enligt tradition julen på Svenskt Tenn. Årets utställningskoncept Atlantis är sprunget ur Josef Franks mönster Aristidia, vilket återlanseras i en grön färgställning. På uppdrag av Svenskt Tenn har Luke Edward Hall skapat juldekorationer med inspiration från havet och Maja Sten har bland annat designat en flasköppnare i mässing, med formen av en sjöjungfru.

Det var genom sin svenska fru Anna Frank (född Sebenius) som Josef Frank kom i kontakt med Sverige. Paret tillbringade flera somrar i det havsomslutande Falsterbo och det var även där som Josef Frank fann inspirationen till mönstret Aristidia. Precis som i många andra av Josef Franks mönster är Aristidia uppbyggt av olika element inspirerade från naturen; här framträder såväl sjöstjärnor som tång och koraller. I Svenskt Tenns arkiv finns den gröna färgställningen av Aristidia, som senast tillverkades i början av 2000-talet, och den har fått stå som grund för inspirationen till hela julen 2022.

På uppdrag av Svenskt Tenn har den brittiska formgivaren Luke Edward Hall formgivit fantasifulla juldekorationer; bland annat ljusmanschetter med formen av koraller, hängen för gran och handblåsta glaskulor målade för hand. Han har även skapat ett textilt mönster som ingår i kollektionen och som är tillverkat i Frankrike, på Svenskt Tenns lin.

”I came across an interesting trellis wallpaper design featuring a coral-like motif in a museum’s collection. This gave me the idea to draw branches of coral, and to experiment with weaving them together to create the design. I wanted to add a graphic geometric element, which is why I included the square shapes, with the starfish in the middle. I love the idea of using this design for napkins, perhaps, or a Christmas tablecloth. It feels festive and celebratory without being overly wintery, ” says Luke Edward Hall, designer.

– Julkollektionen Atlantis har flera lekfulla inslag. Tanken är att bjuda besökarna på julinspiration som balanserar mellan lekfullhet och allvar, säger Karin Södergren, Head Curator.

Textilklädda väggar i Vegetable Tree skapar en ombonad och eklektisk känsla – i taket hänger grandiosa takkronor där kristallerna ersatts av julgranskulor i glas och i utställningen finns även Josef Franks klassiska vitrinskåp fylld med snäckor enligt Estrid Ericsons estetik. Tre tennburkar från Svenskt Tenns arkiv är några av alla de nyheter som presenteras denna jul. Det är de gamla kokillerna från Estrid Ericsons tid som åter används för att producera de nya burkarna. Formgivaren Maja Sten har skapat nyckelringar och en flasköppnare av mässing.

– Svenskt Tenn har en lång tradition av att samarbeta med olika formgivare, detta har gjorts ända sedan starten 1924. Valet av samarbetspartners görs utifrån ett långsiktigt förtroende och en samsyn kring kvalitet och hantverk. Vi ser gärna att ett väl upparbetat samarbete sträcker sig över flera projekt och över en längre tid, detta gäller såväl Maja Sten som Luke Edward Hall, avslutar Thommy Bindefeld, Senior Advisor.

Svenskt Tenns julutställning pågår mellan den 3/11, 2022 – 8/1, 2023. Kollektionen Atlantis finns att ta del av både via butik och webb.

More from The waves we make

Japansk grillning med Jonas Cramby

Jonas Cramby jobbar som frilansskribent, krönikör och krogskribent på Metro. 2009 blev han...
Read More

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *