Roligaste örtkryddan

Libbsticka

När jag var liten var libbsticka ett av de roligaste ord jag visste. Gång på gång tjatade jag och mina syskon om att mamma och pappa skulle läsa innehållsförteckningen på Herbamare-burken, och varje gång de kom till libbsticka så skrattade vi högt. Idag har jag skördat libbsticka för att göra eget örtsalt – den ger verkligen en alldeles särskilt speciell och god smak. Och den är tacksam att odla då den är perenn och inte kräver någon skötsel alls.

/Olof

Tags from the story
, ,

3 Comments

  • Hej Olof!Våra rosenbönor växer så att det knakar! Nu är de ända uppe i taket! Vet du när man kan plantera ut? Det står när det är 15 grader i jorden på fröpaketet, men hur vet man när det är 15 grader i jorden? Såg i ett tidigare inlägg att ni hade 8 grader i jorden på lotten 🙂 Kram / Ylva

  • Hej Ylva!För att få veta jordtemperaturen måste du sticka ner en termometer i jorden, till det djup plantan/fröet ska ner till. Helst ska du mäta på morgonen eftersom det är som kallast då. Är det mulet väder så kan det funka att mäta även under förmiddagen.Bönorna klarar ingen frost och i våra trakter är risken stor för nattfrost så länge som t.o.m. första veckan i juni, så det är lite av en chansning att sätta ut dem redan. Om ni har möjlighet skulle jag rekommendera att ni lyfter ut dem på dagarna och tar in dem nattetid ett tag. Då kan de vänja sig vid solen och förhoppningsvis bromsar de tillväxten på längden och blir lite kraftigare istället. Om ni har möjlighet att ha dem under tak så skyddar det mot frost, men håll noga koll på väderprognoserna och se till att ta in dem om nattemperaturen ser ut att gå under fem grader för säkerhets skull.Lycka till!/Olof

  • Hej!Vi är fyra studenter på Lunds universitet som skulle vilja komma i kontakt med er angående ett projektarbete vi gör i samverkan med en trädgårdstidning. Ni får jättegärna skicka ett mail till nedanstående mailadress så ger vi er mer information:sdm14jni@student.lu.seTack på förhand!Mvh Jenny

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *