Egen buljong

Buljong

Kanske låter det präktigt i vissa öron, men vi slänger i stort sett aldrig någon mat. Till och med sådant som de flesta skulle ha lagt direkt i komposten använder vi gärna i köket. Inte av snålhet, utan för att vi vet att en buljong kokt på morotsskal, lökskal och hårda kryddstjälkar, eller som här ovan äppelskal och purjolöksblast, kan göra mer för nästan vilken rätt som helst än buljong som går att köpa.

Så här gör du egen buljong:

Se till att skölja “skräpet” rent från jord och annan smuts. Bryn det i en ugnsform eller i lite olja i en gryta och slå över vatten. Låt koka minst en halvtimme och sila av i en burk eller direkt i maten (det är alltså vätskan som ska sparas, resten är nu klart för kökskomposten). Om du vill ha mer koncentrerad buljong kan du låta den reducera genom att koka utan lock. Ska den inte användas inom några dagar går buljongen bra att frysa.

//Anna och Olof

Ps. Har du inte tid att koka egen buljong så vill vi verkligen rekommendera den från Kung Markatta. Både grönsaksbuljongen och den med extra umamismak som innehåller miso är riktigt goda! Helt klart de bästa köpebuljonger vi provat.

Tags from the story
,

8 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *