Soppa för alla säsonger

Löksoppa

Fransk löksoppa älskade jag redan som barn, och när jag fyllde år och fick välja själv var det ofta det som stod på menyn. Det är verkligen supergott och lök måste väl dessutom vara riktigt klimatsmart då den kan lagras i rumstemperatur hela vintern och långt in på våren. Vi brukar alltid se till att odla så mycket att det räcker hela året. Den här rätten funkar med andra ord nästan alltid, även om en vill äta i säsong.

Så här gör jag (4 port):

0,5 kg gul lök
l liter grönsaksbuljong (eller vatten plus två buljongtärningar ifall du inte kokar egen)
2 msk vetemjöl
1 tsk timjan (torkad eller finhackad färsk)
1 msk raps- eller olivolja
helst 1 dl torrt vitt vin, men det går utan också
ev ett par lagerblad
lite nymalen svartpeppar

Skala lökarna och strimla dem fint. Fräs dem i oljan på låg temperatur i en gryta tills de börjar få lite färg. Blanda ner timjan och mjöl och häll sedan över buljongen och lägg i lagerbladen. Koka upp och låt sjuda ca 15 min, rör då och då. Tillsätt eventuellt vin och smaka av med peppar (och om det behövs även salt).

Servera med rostade brödkrutonger och och eventuellt lite riven ost (om du vill ha en vegansk rätt väljer du såklart veganost eller hoppar osten helt). Soppan kan också gratineras med bröd och ost i ugnsfasta portionsskålar. Det görs i så fall just innan servering. Ca 10 minuter i 250 grader.

/Olof

Se även:
Egen buljong
Ny årstid

Tags from the story
,

8 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *