Vitlökspulver

Vitlökspulver

En av de grödor som vi är helt självförsörjande på är vitlök. Ibland leder dock ivern över att skörden ska räcka länge till att vi odlar mer än vi kan göra åt, och innan vi åkte till La Palma insåg vi att vi inte skulle hinna äta upp vitlöken från i somras innan det blir dags att skörda igen. Då flera lökar dessutom börjat skjuta nya gröna skott blev vi rädda att de skulle förgås.

Det var helt enkelt dags att hitta ett bra sätt att konservera dem…

Vitlök 2

Vitlökspulver kändes som ett användbart alternativ till färsk vitlök, dels i kryddblandningar och dels som “substitut” om odlingen skulle misslyckas nästa säsong. Så vi räknade hur många lökar till vi kan tänkas äta upp innan sommaren och klippte ner resten från flätorna för att göra pulver.

Så här gjorde vi:

Skalade klyftorna, skivade dem tunt med en osthyvel och lade skivorna på tork. Kanske hade det gått att torka dem i rumstemperatur, men mat som innehåller mycket vatten riskerar att mögla om torkningsprocessen tar lång tid. Ett alternativ är därför att torka dem i ugnen på 50 grader. Lägsta temperatur på vår gasugn är dock 150 grader så till de grödor vi inte vill torka i rumstemperatur har vi en elektrisk torkmaskin. Vitlöken behövde ca fem timmar i torken. Därefter malde vi skivorna till ett fint pulver i en gammal handdriven kaffekvarn vi fått från Annas mamma. (Obs! Använd inte en kvarn du sedan ska mala kaffe i om du inte gillar vitlökskaffe…) Testade först att mala i  matberedare men det blev för stora bitar. Ett alternativ om en inte har en kvarn är att mortla.

Se även:
Vintergröna vitlökar
Sent ute

Tags from the story
, ,

5 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *