Nu sinar skafferiet

Soppa

Nu är det bara veckor kvar innan det är dags att sätta potatis igen. Och tur är väl det för nu har vi ätit upp förra årets skörd, av potatis såväl som annat egenodlat. Kvar finns bara lök, vitlök och jordärtskockor. Och så en del torrt förstås, som örtkryddor och torkade bondbönor.

Mycket av potatisen och i stort sett all den purjolök vi hade har gått åt till soppa. Så himla gott på vintern. Passa på att äta det några gånger till innan våren är här på allvar!

Så här gör vi:
(för fyra)

1/2 kg mjölig potatis eller jordärtskockor eller en blandning av båda
1/2 purjolök
1 msk rapsolja
1 l buljong (eller vatten plus två tärningar grönsaksbuljong om du inte kokar egen)
1 tsk timjan
Ev en klick crème fraiche

Hacka purjolöken och bryn den i olja på botten av en gryta. Lägg i skalad och delad potatis/jordärtskockor samt timjan och låt det fräsa tillsammans några minuter. Slå över buljong och låt det hela koka tills potatisen börjar falla isär. Tillsätt eventuellt crème fraiche, och mixa slätt med stavmixer. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar. Garnera gärna med krutonger, rostade pumpakärnor, lite ärtskott eller en kvist färsk timjan.

Hoppas ni alla har en riktigt skön helg!
//Anna och Olof

Se även:
Egen buljong

Tags from the story
,

4 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *