Äta mögel

Tempeh

Just nu pågår spännande saker i vårt kök. Jag har nämligen börjat göra egen tempeh, som består av sojabönor sammanvuxna av ett slags mögel (släkt med det som är på många dessertostar). En fermenteringsmetod som har sitt ursprung i Indonesien.

Tillverkningen går till som så att bönorna blötläggs och kokas som vanligt, därefter krossas de grovt – eftersom mögelsvampen inte kan växa igenom skalet – och blandas med tempeh-sporer, samt lite vinäger för att ph-värdet ska bli gynnsamt för svampen. Blandningen packas sedan som kakor i påsar som en gjort små lufthål i. Dessa ska ligga runt 30 timmar i 28 till 35 grader så att svampen får växa till sig. På sofungy.se finns en fullständig beskrivning av processen, och där går det också att beställa sporer.

Tempeh kan stekas, friteras, grillas, ångkokas, marineras eller användas i grytor. Den på bilden nedan är stekt och marinerad i soja, vitlök och chili, och serveras med wokade grönsaker och jasminris.

Stekt tempeh

Min första omgång tempeh gjorde jag på sojabönor. Nästa steg blir att prova att göra tempeh på närodlade råvaror som gula ärter och bondbönor från lotten.

Om du blir sugen på tempeh men inte vill göra egen kan jag tipsa om Mögel, en foodtruck specialiserad på denna delikatess. Väl värd att söka upp om du befinner dig i Stockholm.

/Olof

Tags from the story
, , ,

2 Comments

  • Så spännande!! Har gjort egen tofu ett par gånger, men är så nyfiken på att ge mig i kast med tempeh nästa gång. Du fick mig att bli ännu mer peppad på att ta tag i det!

    • Ja testa! Det var inte alls särskilt svårt. Dock blev försöket att göra tempeh av bondbönor ett misslyckande 🙁 så sojabönor är nog att rekommendera. Har även hört andra som lyckats bra med gula ärter.

      Trevlig helg!
      /Olof

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *