Plötsligt finns de där

Ramslök plockad

Späda gröna blad sticker upp ur marken framför fötterna. En skarp doft av lök i luften. Och ännu mer blad. Hur mycket som helst. Ända ut på stigen.

Vi visste att den fanns i trakten. I närheten finns till och med ett naturreservat uppkallat efter det som under ett antal år varit Sveriges kanske allra trendigaste vilda växt – ramslöken. Där, i Ramslökedalen, nära föräldrarnas/svärföräldrarnas hus i Dalsland, får en förstås inte ta av den. Men så häromdagen hade vi lyckan att hitta ett ställe utanför reservatet där vi kan plocka de lyxiga bladen.

Det första vi testade att göra av den var ramslökspesto.

Vårt recept:

 • 100 g ramslöksblad
 • 100 g solroskärnor
 • ca 1,5 dl olivolja – späd till önskad konsistens
 • ev juice från en halv citron
 • ev 100 g gröna (frysta funkar) ärter (om du vill ha en mildare smak på peston)
 • salt efter smak

Mixa ramslök, solroskärnor, olja och eventuellt gröna ärter och juice från en halv citron. Smaka av med salt. Servera med pasta eller droppa över en nygräddad pizza.

/Olof och Anna

Ps. Om du ska plocka ramslök så tänk på att den till utseendet liknar liljekonvalj som är giftig. Bladen ska dofta starkt av lök!

Ramslök

Tags from the story
, ,

3 Comments

 • Åh vad härligt, och vad gott det låter! Jag måste googla lite, eller ni kanske vet – växer ramslök vilt här uppe i Västernorrland eller är det för högt upp tro? Här är inte växterna riktigt på G än så oavsett dröjer det väl ett tag till innan jag kan plocka nåt.

  Svar: Ja verkligen! Mhm svärfar har jättemycket gamla fönster uppe på logen till ladugården, så jag har varit och kikat på hur många det är och i vilken storlek – nu ska jag bara komma på Hur jag ska bygga och var på tomten. Känner att det kommer bli fint och användbart samt att det känns hållbart att återvinna lite 🙂

  Så lite så, plöjt flera avsnitt av deras podcast nu – den är grym! Längtar verkligen tills att dokumentären släpps. Hoppas ni har en fin dag, kram!

  • Vet inte hur det är med ramslöken i Västernorrland – har du hunnit kolla upp nu? (ledsen för segt svar från oss här) Hoppas att det visar sig att ni har det hos er också, för ja, det är verkligen fantastiskt gott! Hur roligt det än är att odla, så är det så lyxigt att naturen har så mycket att ge, utan att vi behöver anstränga oss det minsta!

   Vilken lyx också att din svärfar har sparat på gamla fönster – roligt att ha ett projekt att fundera och planera kring – övertygad om att det kommer bli ett jättefint växthus!

   Kramar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *