Mer veganskt

Veganmat

Ett mål vi har är att oftare äta helveganska måltider, men vi har båda lite svårt att hålla oss borta från mjölkprodukter och ägg. Här i syditalien lockar ostarna  läckra lokala specialiteter som cacioricotta, mozzarella och den för oss nya favoriten stracciatella – men i övrigt är det betydligt enklare att inspireras till att laga veganskt när en ständigt är omgiven av ett stort urval av de finaste grönsaker en kan tänka sig (något vi ju också snart kommer att vara under den stora skördesäsongen i Sverige). På bilden en vegansk favorit från häromdagen stekt aubergine med tomatsås och ugnsrostad potatis med rosmarin.

Vill du också smaka? Gör så här:

Skär auberginen i tjocka strimlor. Lägg dem på ett fat, strö över rikligt med salt och låt dra en timme (att låta saltet dra vätska ur auberginen är ett sätt att få bort eventuell beska). Skölj sedan auberginen och stek i rikligt med olivolja.

Potatisen skärs i centimetertjocka skivor och rostas med olivolja i ugnen i 200 grader (vänd runt den lite med en stekspade då och då). Efter en kvart tar du ut formen och strör över en rejäl dos med finhackad rosmarin. Fortsätt rosta tills potatisen börjar få lite färg. Salta först efteråt så blir ytan krispigare.

En riktigt god och snabblagad tomatsås gör du till exempel så här: Fräs en finhackad schalottenlök eller liten gul lök i olja tills den blir lite genomskinlig. Lägg i en vitlöksklyfta som du krossat lite med sidan av en kniv samt två lagerblad och fräs en stund till så att löken börjar få lite färg. Häll över ett paket/en burk krossade tomater (alternativt motsvarande mängd av färska tomater som du skållat, skalat och hackat) och en skvätt koncentrerad buljong (eller en halv tärning grönsaksbuljong). Låt sjuda en liten stund och fiska sedan upp vitlöksklyftan. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.

Komplettera eventuellt rätten med färska tomater som du stekt på en aning i olivolja i stekpanna, samt med färsk basilika och färska grönsaker som tomater, gurka och sallat.

/Olof och Anna

Se även:
Egen buljong
Äntligen Apulien

Tags from the story
, , ,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *