Akleja

Akleja 2

Lika fina som bokstäverna A-K-L-E-J-A blir när en sätter ihop dem till ett ord i munnen, lika fina är blommorna som bär namnet.

Lite här och var genom åren har Olof (frösamlaren i vårt hushåll) plockat på sig frökapslar till aklejor och strött ut på vår lott, och eftersom de både är perenna och frösår sig själva när den väl tagit plats i rabatten så har vi aldrig haft så mycket av dem som denna säsong – veckorna innan vi åkte till Italien kunde vi till min stora glädje ha aklejabuketter hemma för jämnan.

Akleja1

Gillar man inte blommor som ”smular” är de inte att rekommendera som snittblommor, men själv tycker jag att de är vackra även när bladen börjat torka och falla av.

Akleja 4

Nu är aklejornas blomningsperiod så gott som över för i år, i alla fall hos oss, men är du sugen på att omge dig med dessa skönheter nästa sommar (och sedan år efter år utan att du behöver göra någonting alls), så håll ögonen öppna efter de fina frökapslarna som blir kvar efter blomningen. Se till att de torkat när du plockar dem, och strö sedan ut de små svarta fröna från kapslarna på någon jordig plätt nu till hösten.

Aklejafrön 2

Lycka till med frösamlandet!

//Anna

Läs även:
Samlarmani

1 Comment

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *