Skörda dubbelt

Färsk lök

Vi har ju tidigare berättat om den fantastiska potatislöken som bildar många nya små lökar av varje sättlök. Den kan vi odla utan att behöva köpa vare sig sättlök eller frö eftersom vi bara sparar en del av skörden och sätter ut nästa säsong. Både potatislök och vanlig gul lök brukar vi också sätta dubbelt så tätt än rekommenderat, endast med cirka fem cm mellan lökarna. Efter bara ett par veckor börjar vi sedan gallra och får på så sätt färsk lök att äta hela sommaren (till en början små, och sedan allt större). Vill en ha ännu mer färsklök går det till och med att sätta extra rader mellan de “vanliga” raderna och sedan äta upp “extraraderna” under sommaren.

De vanliga gula lökarna är förstås större än potatislöken även som färsklök, och passar utmärkt till sallad eller lätt kokt till färskpotatis och en klick örtsmör. Potatislöken tar något längre tid på sig  innan den delar sig (6-8 veckor), men sedan kan vi dra upp hela knippen med små färska lökar som är jättegoda att steka eller grilla hela. I detta nu står dessutom ett par burkar färsk potatislök på syrning hemma i vårt skafferi. Ett experiment som vi återkommer till om resultatet blir lyckat.

De lökar som blir kvar i landet efter gallringen skördar vi i augusti för att lagra och använda hela hösten, vintern och våren. Vi använder lök i den mesta matlagning, så det går åt mycket hemma hos oss. Viktigt att tänka på när en sår dubbelt med lök är att det också krävs lite extra gödsel innan löken sätts ut på våren om näringen i jorden ska räcka till alla (det är dock viktigt att inte gödsla för mycket eftersom för mycket kväve kan försämra lökens hållbarhet).

På bilden nedan ser ni den lök vi satte i våras – förutom potatislök och gul lök satte vi schalottenlök – den går säkert också fint att sätta dubbelt av men vi hade inte egen sättlök så att det räckte. Gul sättlök är numer lätt att hitta ekologisk i butik, så det hade vi utöver vår egen ett par köpta påsar av.

//Olof och Anna

Se även:
Soppa för alla säsonger
Ny årstid
Nordiska trädgårdar

Sättlök

Tags from the story
,

8 Comments

 • Så spännande med Potatislök! Har länge varit sugen på den – vill över huvud taget bli lite mer självförsörjande eller – ännu hellre – perenn i mitt grösaksodlande! Var hittade ni den? Och hur gick det med syrade löken? Är den klar?
  Hälsningar Anneli

  • Ja visst är det bra med grödor som en får eget utsäde av! Vi odlar även schalottenlök på samma sätt.

   Potatislöken hittade jag på en plantmarknad i ett koloniområde intill vårt för några år sedan. Om du vill kan du få några. Var bor du någonstans?

   Den syrade potatislöken står och eftermognar i kylen nu, så vi har inte testat ännu. Återkommer om den 🙂

   Allt gott,
   Olof

   • Men HERREGUD så segt att jag inte svarat – fick ingen notis om ert svar så jag missade det 🙁 Jag bor på Gotland, men är ofta i Stockholm. Nu är det kanske för sent denna säsong men köper gärna några i höst om det går bra?

    Skulle verkligen bli jätteglad!

 • Hej. Så spännande. Hade gärna testat potatislök. Du vill inte sälja lite lökar som jag kan sätta? ? Mvh Klara (täckodlainorr på insta)

  • Hej! Du kan få några lökar om du vill. 🙂 De vi har i år är väldigt små pga att sniglarna åt upp all blasten förra året, men de borde funka ändå. Vad bor du? Du kan väl mejla oss på odlarna.podcast@gmail.com.

   Allt gott,
   Olof och Anna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *