Att lyfta en gata med grönsaker

Götet1

Sommaren efter gymnasiet flyttade jag från Karlstad till Göteborg, och i sex år var Gbg min hemstad innan jag, en aning motvilligt, lämnade västkusten för att gå journalistprogrammet i Stockholm. I Stockholm har jag blivit kvar i ganska många år nu, men jag åker fortfarande hit till Göteborg så ofta jag hinner, och på sommaren är jag gärna här i flera veckor. Trivs med andra ord i denna stad intill kala klippor och salt hav, och med en hel del bra ställen om en värdesätter ekologisk och djurfri mat.

Vad som däremot inte brukar bidra till några extra hjärtslag för Göteborg hos mig är Avenyn. Hade det inte varit för att trevligheter som Stadsteatern, Konstmuseet, Konserthuset, Stadsbiblioteket (ett av mina favoritbibliotek) och biografen Royal legat uppe vid Götaplatsen hade jag nog aldrig rört mig på Göteborgs kanske mest välkända gata, till stora delar kantad av butikskedjor vars existens bygger på köp- och släng, bankkontor och oinspirerande restauranger (finns undantag som t.ex legendariska Jonsborgs – ett gatukök med vegodominans som fått kämpa hårt för sin plats på Avenyn).

Den här sommaren har det dock funnits fler anledningar än ovan nämnda vegangrill och kulturkluster att gå på denna gata. I år pågår nämligen Gothenburg Green World, med syfte att lyfta Göteborg som trädgårdsturistmål, och nu under sommaren har en lång rad popup-parker fått ta plats längst Avenyn – alltifrån Arkitekter Utan Gränser till bostadsbolag och universitet har byggt upp trädgårdsrum som på olika sätt inspirerar och visar på vikten av att odla staden.

Om du befinner dig i Göteborgstrakten och ännu inte har sett idéträdgårdarna så skynda dit nu i helgen om du har möjlighet – på måndag plockas de tyvärr ner. Gothenburg Green World pågår dock hela året (med ett program värt att kolla in) men viktigast av allt – det händer mycket på stadsodlingsfronten i Göteborg som inte alls är isolerat till det här evenemanget och året, och en blir inte längre förvånad om en stöter på en squash på en tidigare oanvänd plätt i stadsrummet. En utveckling som förhoppningsvis bara är i sin linda, för säg den gata som inte skulle få ett lyft av grönsaker…

//Anna

GGW8

GGW9

GGW2

GGW7

GGW6

Götet5 kopiera

GGW13

Götet2

GGW12

GGW5
Det är många idéträdgårdar att kolla in (17 stycken) så passar bra med fikapaus på Café Roots balkong på Stadsbiblioteket om det är soligt. Roots säsongsanpassar menyn, har alltid vegan- och vegogrejer och använder ekologiska råvaror (dock ej till 100 procent).
GGW1
Poseidon gör sig bättre i ett blomsterhav.

GGW3

Götet4 kopiera

Götet3 kopiera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *