Skogsskörd + recept på risotto

hostskrud

Tillslut blev den av, den där skogsskördeturen. Eftersom vi jobbat en del under helgen, belönade vi oss med en ledig måndagseftermiddag och begav oss till skogen med siktet inställt på trattkantareller. Olof hade prickat in flera ställen i Google maps där han hittat trattisar andra år, så vi promenerade in i Nackareservatet med gott självförtroende och hade redan planerat kvällens middag – svamprisotto.

Det blev förstås inte som vi tänkt oss. Efter att ha kollat in flera av hans “ställen” utan att hitta en enda svamp gav Olof ifrån sig ett glädjerop, bara för att sekunden senare konstatera att det var en toppig giftspindling han hittat och inte en trattis.

Dessutom visade ett smakprov att det som kunde ha varit lingon, var mjölon.

Nåväl, besvikelsen blev inte alls så stor som den kunde ha blivit. Under skogsturen upptäckte vi nämligen att det fortfarande fanns en hel del blåbär. Det som jag trott var alldeles för sent för i år. Lycka!

blabar
Så istället för svampplock blev det blåbärsplock till dess att höstmörkret lade sig över skogen, som dessutom visade sig från sin allra bästa sida – fylld med gula löv – både som en tjock matta och som prydnader i träden.

hostkvall
Så mysigt att promenera tillbaka mot lamporna i staden och komma in efter några timmar i kylig höstluft.

risotto
Och risotto blev det trots utebliven svampskörd. Fast med odlade ekochampinjoner från mataffären istället för trattisar. Dessutom helt otippat med blåbärspaj till efterrätt.

Recept på risotto

2 schalottenlökar (eller en liten gul lök)
ev 1 liten morot (ger en fyllig smak och lätt, balanserad sötma)
4 dl arborioris
7 dl buljong (kokar du inte egen buljong behövs istället 7 dl vatten och två tärningar grönsaksbuljong)
3 dl vitt vin (kan bytas mot lika mycket vatten eller hemkokt buljong om du inte har vin till hands)
1 dl riven parmesanost (till exempel Coops ekomärke Änglamark har en som vi tycker är väldigt god)
svamp eller grönsaker för smaksättning (karljohansvamp eller sparris är två riktiga favoriter, men var inte rädd för att experimentera – grillad paprika, trattkantareller (om en hittar några :-)), champinjoner eller stekta haricots verts blir också toppen)

Hacka löken fint och fräs den på låg värme i lite olja i en kastrull (som rymmer minst 1,5 liter) tills löken blir gul. Ifall du har morot med ska den rivas fint och fräsas med löken. Om risotton ska smaksättas med svamp skivar du svampen i bitar du tycker känns lagom och låter även dem fräsa med mot slutet. Väljer du istället grönsaker för smaksättning kan dessa tillagas separat och tillsättas senare.

Häll i riset och sedan vinet (eller ersättning för det). Använder du buljongtärningar ska även dessa i nu. Låt koka upp på svag värme och rör om då och då. När väskan nästan kokat in i riset tillsätter du ett par deciliter buljong (eller vatten om du haft i buljongtärningar) och rör om. Häll sedan på mer av vätskan successivt tills all vätska kokat in. Till sist rör du ner parmesanosten och eventuella grönsaker och smakar av med salt och nymalen svartpeppar. Servera genast!

//Anna och Olof

Se även:
Egen buljong
Glöm inte naturen #2

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *