Odling i juletid – ny vitlöksbädd

vitlokslasagne8

Vi har firat julen på landet hos Annas föräldrar i Dalsland där vi under några dagar haft uppemot åtta grader och sol – så vi har bland annat passat på att anlägga en helt ny odlingsbädd med närmare hundra klyftor vitlök.

Så här gjorde vi:

vitlokslasagne1

Vi byggde en ca 25 cm hög träram = 25 cm djup bädd, och täckte hela botten och kanterna med tidningar och kartong för att förhindra ogräs att växa igenom. Sedan fyllde vi ramen efter lasagneprincip, med grövre material i de undre lagren och sedan allt finare ju högre upp vi kom.

Vi grundade med ett tunt lager halvmurket ris för att rötterna ska få luft. På det ett lager eklöv och sedan halvt förmultnade lönnlöv ovanpå…

vitlokslasagne7

….underbart för en odlare att ha tillgång till så mycket fina löv!

vitlokslasagne6

Därefter ca fem cm halvfärdig trädgårdskompost…

vitlokslasagne5

… tänk vilken fin mylla det kan bli av gamla grenar och löv…

vitlokslasagne4

… alldeles fullt med mask som jobbar och gräver!

vitlokslasagne2

Ovanpå den halvfärdiga trädgårdskomposten lade vi omkring en decimeter sandig jord från trädgården. I  den gjorde vi sedan fåror och satte själva vitlöken…

vitlokslasagne3

…fyra olika sorter som kommer att vara klara för skörd i juli.

vitlokslasagne9

Överst lade vi ett tunt lager löv för att förhindra uttorkning och näringsläckage i väntan på att vi ska gödsla med färskt gräsklipp i vår. På kanten av brädorna spikade vi takpapp med fem cm överhäng på utsidan – har hört att det kan hindra sniglarna i deras framfart… För att förhindra att löven blåser bort och katter börjar använda bädden som toalett lade vi även fårstängsel över bädden.

Hur sent på hösten vitlöken ska i jorden råder det delade meningar om. Vi har tidigare alltid lyckats bra trots att vi provat allt från sent i september till början av december. Det viktigaste verkar vara att klyftorna kommer ner innan tjälen lägger sig, så det ska nog gå bra med den här som är satt i juldagarna också. Men om en vill vara säker på att hinna innan jorden blir stenhård kan det förstås vara klokt att se till att få jobbet gjort lite tidigare än i juletid.

Hoppas att ni också har fina dagar!

Se även:
Sent ute
Vintergröna vitlökar
Vitlökspulver

5 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *