Örtolja – gör din egen hudvård

Olja 1

Hud- hår- och skönhetsvård innehåller ofta en rad ingredienser som är skadliga för miljön, och direkt eller i förlängningen även för oss själva, såsom mikroplaster, hormonstörande ämnen och palmolja. Och att tyda innehållsförteckningen på till exempel en Body lotion är i de flesta fall ett tidskrävande detektivarbete. Palmolja till exempel kan i smink liksom hår- och hudvård gå under en lång rad olika namn.

För mat finns regler som ska följas för att den ska få kallas ekologisk, men några sådana regler finns tyvärr inte när det gäller hygien- och skönhetsprodukter. Därmed kan till exempel ett schampo eller en ansiktskräm som är ”organic” ha så lite som 0,5 procents ekologiskt innehåll, och i övrigt en massa ingredienser som är miljöskadliga.

Ett sätt att komma runt problemet och skaffa sig stenkoll på innehållet i sina hygienprodukter är att börja göra sina egna. När vi i höstas spelade in Odlarna  med  herbalisten Lisen Sundgren, blev vi inte bara inspirerade att testa nya ingredienser i matlagningen utan också att göra just vår egen kroppsvård.

Följande recept på örtolja kommer från Lisens bok Lisens Gröna värld och är lika bra som det  är enkelt. Vanlig rapsolja (självklart ekologisk) funkar fint, men det går också att använda olivolja, mandelolja eller andra vegetabiliska ekooljor. Och örter kan en välja efter tycke och smak (vad gäller olika örters effekter finns många tips i Lisens böcker).

Vi brukar odla och torka lavendel, så hittills har vi använt det som ”smaksättare” i denna olja, som är perfekt som både massageolja, duscholja eller kroppsolja för torr hud. Lavendel har en avslappnande effekt så med det som ingrediens passar oljan extra bra att använda på kvällen.

Lavendel

Så här gör du:

(receptet är alltså hämtat från boken Lisens gröna värld)

  • 2 dl färska eller 1 dl torkade örter
  • 5 dl vegetabilisk olja

Lägg örterna i en skål, i ett litermått eller annan värmetålig behållare. Häll på oljan. Ställ behållaren i en kastrull med sjudande vatten och låt den stå där och dra i två till fyra timmar. Låt oljan svalna. Häll den genom en sil eller saftduk. Se till att pressa ut varenda droppe! Kasta örterna på komposten och häll upp oljan i en ren, torr glasflaska. Klistra på en etikett med innehåll, förvara mörkt och torrt.

Lisens gröna värld finns tyvärr inte längre till försäljning i bokhandeln, men Lisen har ett litet lager kvar själv. Passa på att mejla henne på lisen(at)lifebylisen.com om du vill köpa ett eget ex.

Olja 2

När det gäller de hår- och hudvårdsprodukter som en köper, finns det märkningar som hjälper en att göra så miljösnälla val som möjligt (ifall att en typ inte är kemist och kan förstå och bedöma innehållet i produkten på egen hand). Men även det här med märkningar för hygien- och kroppsvård är rätt snårigt – finns så många olika med mer eller mindre högt ställda krav. Naturskyddsföreningen rekommenderar i första hand Bra miljöval, Svanen och EU Ecolabel. Andra exempel på märkningar att kika efter är NatTrue, Ecocert, USDA organic och  Soil Association – vissa av dem har olika nivåer i sin certifiering, och för till exempel Ecocert  gäller minst 95 procent naturligt innehåll och minst 10 procent ekologiskt – så då gäller det ändå att läsa noga på produkten om en vill ha ett högt ekologiskt innehåll.

Detta bonusklipp med Lisen innehåller mer inspiration om du vill göra egen hudvård. Hela avsnittet med bästa Lisen hittar du annars här.

Här och här kan du läsa mer om märkningar av hygien- och skönhetsprodukter, och har du missat varför du bör undvika all palmolja som inte är ekologisk certifierad kan du bland annat läsa en sammanfattning här.

Vill också rekommendera Palmoljekalendern av vår fantastiska vän Karin – missade du den i julas så kolla in alla luckorna nu istället.

Olja 3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *