Hög tid att börja så

Chili 1

Det var flera år sedan vi odlade chili senast, delvis på grund av att andra plantor haft företräde till våra ganska få fönsterplatser. Dock har vi en förändring på gång som bland annat innebär att vi inom kort kommer att få tillgång till fem meter fönsterbräda i bästa söderläge. Att odla chili är något jag verkligen längtat efter, så i januari sådde jag de första chiliplantorna, och i februari kompletterade jag med ytterligare några sorter.

Jag älskar att ha dem i fönstret och se hur de växter dag för dag – kan inte låta bli att gå dit och dalta med dem i ett när jag är hemma.

Dessa åtta sorter ser jag nu fram emot att få äta så småningom:

  • Pimientos de Padrón (Capsicum annum), mild, skördas ofta grön
  • Jamaican Bell (C. baccatum), ganska mild med fruktig smak
  • Hot Lemon (C. annum), medelhet med fruktig smak av citron
  • CGN 21500 (C. chinense), het med väldigt speciell smak
  • Habanero Orange (C. chinense), het och smakrik
  • Bhut Jolokia (C. chinense/frutescens hybrid), extremt het och smakrik
  • Bhut Orange Copenhagen (C. chinense), extremt het med mycket fruktig smak
  • Carolina Reaper (C. chinense), hetast av dem alla

Ett tips om du vill odla chili i år men ännu inte kommit igång med sådderna är att satsa på sorter av arterna Capsicum annum eller C. baccatum. De har kortare utvecklingstid än exempelvis C. chinense och C. pubescens, så även om det generellt börjar bli i senaste laget att så chili för denna säsong, så har du fortfarande goda chanser att få skörd om du snarast petar ner frön av dessa arter. Särskilt skulle jag vilja slå ett slag för Hot Lemon som, precis som namnet antyder, har en fruktig smak som påminner om citron.

Annat att så nu

Annat som det kan vara bra att börja förkultivera i fönstret den närmsta tiden är tomater, selleri och purjolök. Och på friland brukar vi i mars (eller ibland ännu tidigare) så morötter, rädisor, rovor, spenat, persilja och dill. Även sallat kan med fördel sås nu men det brukar vi göra i en låda med lock som först får stå utomhus en tid. På så sätt kan vi sedan sätta ut små stadiga plantor lite varstans där det finns luckor i landen.

Lycka till med sådderna!

/Olof

Ps. Om du vill höra om chiliodling så pratar Ellen Schagerström en del om det i det här avsnittet av Odlarna.

Se även:
Vintersådd

Chili 2

3 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *