Glädjen över en sallatskruka

Pjotors kruka

När vi flyttade ner till Göteborg i april visste vi inte hur länge vi skulle behöva leta och vänta för att få tillgång till en odlingsplätt. Så för säkerhets skull sådde vi sallat i en stor kruka som vi ställde på gården. Något vi har glädje av nu. För trots att vi hade sådan tur att vi fick en liten lott så snart som efter en dryg månad, hade det redan hunnit bli maj när vi fick tillgång till platsen och kunde sätta igång. Och eftersom det än så länge bara syns små hjärtblad av de flesta grödor som vi sått på lilla lotten, är det väldigt värt att vi nu kan börja skörda både plocksallat och färsk lök från krukan.

Med detta vill vi påminna om att det ofta finns odlingsmöjligheter även om en inte har någon egen täppa. För kanske kan en i alla fall hitta en liten oanvänd plats utomhus som rymmer just en kruka (och om en skriver på en skylt vad en sått och att alla som vill får skörda så blir den förhoppningsvis accepterad av grannar eller andra förbipasserande).

Kanske verkar en enda kruka väldigt fjuttigt, men det går att få ut betydligt mer av några få sallatsplantor än vad en kanske kan tro (i alla fall om en slipper sniglar, och dem kommer en ju faktiskt lättare undan om en odlar i ett kärl på till exempel en stenbelagd gård, än om en odlar på friland i ett odlingsområde). Sallat går också att skörda under lång tid, bara en ser till att den inte torkar ut och att den får tillräckligt med näring – i kruka rekommenderar vi färskt gräsklipp, alternativt flytande växtnäring som är godkänd för ekologisk odling.

Ett sätt att utnyttja ytan maximalt är att stoppa ner lök mellan sådderna av till exempel sallat. Det brukar vi göra både i kruka och på friland. Löken, som är en av de mest snabbväxande grödorna, är sedan klar att skörda färsk när exempelvis sallaten behöver mer utrymme. Kom bara ihåg att ge lite extra näring så att det räcker till både löken och de övriga grödorna.

/Olof och Anna

 

5 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *