Vegansk kimchi

Kimchi vid

Jag älskar att syra mat – det är både jättegott och ett perfekt sätt att konservera grönsaker som man inte hinner äta upp på en gång. Förutom att vi har flera burkar av vår egenodlade chili från fönstren som står och bubblar i väntan på att bli till sås satte jag häromdagen en stor burk kimchi. Denna koreanska variant av surkål är verkligen en av mina favoriter. Tyvärr innehåller kimchi vanligtvis fisksås. Men när en gör egen är en ju fri att göra hur en vill.

Här är mitt veganska recept:

  • 1 huvud salladskål (600–800 g)
  • 2 chilifrukter
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 äpple eller päron
  • 1 liten bit ingefära
  • några färska korianderblad
  • ca 20 g jodfritt salt
  • 2 tsk sojasås
  • ca 0.5 l vatten som fått koka upp och svalna

Plocka isär kålhuvudet, skölj bladen och dela dem på längden. Hacka chili, vitlök och päron/äpple grovt och riv ingefäran. Varva alla dessa ingredienser med koriander och salt i en burk som rymmer 1,5–2 liter. Låt stå en stund tills det börjar bildas lite vätska i botten och tryck därefter ihop innehållet med en ren näve. Tillsätt sojasås och fyll därefter på med vatten tills det täcker alltihop. Tyng ner innehållet under vätskan med en ren fryspåse fylld med vatten och sätt på locket (vrid inte åt för hårt – de gaser som bildas under fermenteringsprocessen måste kunna pysa ut). Låt stå på rumsvarm plats i tio dagar och flytta sedan burken till kylskåpet. Efter ytterligare en vecka är kimchin klar.

/Olof

Kimchi 2

5 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *