Böngryta – storkok (veganskt, glutenfritt)

Böngryta

Att fixa nästa dags lunchmat är svårt att hinna i stressiga jobbtider tycker vi, och att gå ut och äta på lunchen känns ofta jäktigt det med – dessutom är det ju inte alltid som det finns bra lunchställen i närheten av där en jobbar. För att slippa ”nödlösningsluncher” ute försöker vi ibland göra storkok hemma så att det ska räcka till lunch i flera dagar. I vår tidigare lägenhet i Stockholm var frysen pytteliten, så där fick inga matlådor plats, men i lägenheten här i Göteborg är den stor nog att rymma ett helt litet lager av luncher – så lyxigt – då behöver en inte heller tänka på att en ska hinna äta upp storkoket under den tid som det håller sig i kylskåp.

Följande gryta med svarta bönor är perfekt att laga mycket av. Vi brukar frysa den i portionsförpackningar och sedan är det bara att koka lite ris att ha till så är lunchen fixad. Har en ingen plats i frysen håller den sig även någon vecka i kylskåp, men då får en vara beredd på att äta samma mat flera dagar i rad – receptet räcker till ca 7 luncher för en person om en äter typ ris eller bröd till.

 • 500 g (torrvikt) svarta bönor
 • 1 stor gul lök
 • 2 vitlöksklyftor
 • 2–4 chilifrukter (mängd och sort efter smak)
 • 3 pkt krossade tomater (à ca 400 g)
 • 2 tärningar grönsaksbuljong
 • 1 msk kakao
 • 2 paprikor
 • 450 g fryst majs
 • 2 dl hackad färsk koriander
 • rapsolja
 • salt
 • nymalen svartpeppar

Blötlägg och koka bönorna enligt anvisningen på förpackningen. Hacka lök, vitlök och chili var för sig. Fräs löken försiktigt i lite olja i en stor gryta (vår rymmer fem liter). Då den börjar bli lite genomskinlig tillsätter du även vitlök och chili och låter det hela fräsa någon minut till så att det får lite färg. Häll över tomaterna och lägg i buljongtärningarna och kakaon. Rör då och då tills det kokat upp och buljongtärningarna löst sig. Skär paprikorna i grova bitar och vänd ner dem i grytan tillsammans med majs och bönor. Låt koka upp igen innan du rör ner koriander och smakar av med salt och nymalen svartpeppar. Servera med långkornigt ris.

//Anna och Olof

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *