Chili – utvärdering och sorttips

Chili 24

Nu när det är hög tid att så chili tänkte vi att det kan vara på sin plats med en liten utvärdering av de sorter vi odlade förra året. Åtta plantor av olika sort hade vi, och för att kunna se hur mycket vi fick från var och en har vi försökt komma ihåg att göra ett litet streck för varje frukt som vi skördat. Det visade sig vara ganska olika hur mycket de olika sorterna gav, men smaken är såklart minst lika viktig när vi bestämmer vilka sorter vi ska fortsätta att odla i år.

Chili 25

Pimientos de Padrón (Capsicum annum)

Pimientos de Padrón har många ätit stekta i olivolja på tapasrestauranger. Då är de gröna men det går även bra att låta dem mogna så att de blir röda. Det är den mildaste av de sorter vi odlat, och egentligen mer av en paprika än en chili. Vår planta gav inte direkt jättestor skörd, omkring 35 frukter, men pimientos är Annas favorit att äta så den kommer vi att odla i år också.

Chili 23

Jamaican Bell (C. baccatum)

Mild och väldigt god, fruktig smak – som en röd paprika men med ett litet uns av hetta. Plantan blev mycket stor och yvig trots att vi toppade den i början, men skörden blev ändå medioker. Cirka 30 frukter fick vi skörda.

Chili 13Chili 14

Hot Lemon (C. annum)

Hot Lemon är verkligen en favorit med sin medelheta, fruktiga citronsmak. Och trots att vi toppade plantan gav den omkring hundra frukter.

Chili 08Chili 10Chili 09

CGN 21 500 (C. chinense)

CGN 21 500 har en helt unik smak och är relativt het (ungefär som en habanero). Definitivt en sort som får hänga med framöver då den dessutom gav riktigt bra skörd – cirka 130 frukter. Stort plus också för att de lilaorangea frukterna är så otroligt fina.

Chili 21 Chili 20Chili 17

Habanero Orange (C. chinense)

Drottningen i vårt fönster med sina glänsande orangea, heta och smakrika frukter. Över 180 stycken blev det på plantan! Vi har provat att övervintra den – får se om den klarar sig. I annat fall har vi väldigt mycket chilisås på denna sort från förra året.

Chili 02

Bhut Jolokia (C. chinense/frutescens hybrid)

Riktigt goda och fruktiga men lite svåra att använda då de är extremt heta. Det i kombination med den blygsamma skörden, cirka 30 frukter, gör att vi nog väljer bort denna sort till förmån för annat nu i år.

Chili 07 Chili 05

Bhut Orange Copenhagen (C. chinense)

Precis som Bhut Jolokia en god och fruktig – men väldigt het – sort. Och då inte heller denna gav jättestor skörd, cirka 40 frukter, får den ingen plats på fönsterbrädan hos oss i år.

Chili 12Chili 11

Carolina Reaper (C. chinense)

När vi sådde i våras var detta världens hetaste chili, men innan vi hann skörda kom nyheten att det nu finns en sort som är ännu lite hetare – Dragon’s Breath. Carolina Reaper är riktigt god men precis som de två tidigare lite svåranvänd på grund av den extrema hettan. Plantan var dessutom väldigt långsam i starten och hann bara ge 28 frukter. Sämst utdelning av alla alltså, åtminstone om man bara räknar antalet frukter – att man inte behöver använda så mycket för att det ska bli starkt gjorde att det ändå räckte både till en stor flaska het tomatsås och en rejäl burk chilisalt.

Chili 01

Tillsammans gav de åtta plantorna mer chili än vad vi egentligen behöver. Frysen är fortfarande full + att vi har sås och pulver så det räcker lång tid framöver. Så i år blir det nog färre chiliplantor och mer av bland annat basilika på fönsterbrädan istället. Men vi har experimenterat lite med att övervintra chiliplantor, och de som klarar sig får förstås hänga med ett år till. Plus att vi kommer så nytt av ett par av våra favoriter från förra året. Och ja ett par nya sorter måste vi ju testa också… Har precis sått  Erotica (C. baccatum) och African Birds Eye (C. frutescens).

Lycka till med chilisådderna!

Chili 19

7 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *