Grödor att så under mars

Chiligrodd

Vi får ofta frågor om när det är dags att så olika grödor, och inte sällan får vi frågan när det redan är för sent. Många kommer helt enkelt på att de vill odla en gröda när den börjar dyka upp i form av fina, redan halvvuxna, plantor i sociala medier (mycket gör sig ju liksom bättre på bild när det börjat titta upp än som frö under jorden, och ofta är det först då en brukar få feeling och plocka fram kameran). Dessutom kommer många som inte odlat tidigare på att de vill bli odlare när det är vårvarmt utomhus, och tänker inte på att vissa sådder behöver påbörjas när det fortfarande är vinter.

Därför tänkte vi nu påminna om några grödor som behöver sås snarast möjligt eller de närmaste veckorna framöver.

Förkultivering inomhus

Grejen med att förkultivera växter som sedan ska planteras ut är förstås att grödor med lång utvecklingstid ska hinna ge bra skörd – på nordliga breddgrader blir säsongen helt enkelt för kort för vissa växter om en börjar först när det är tillräckligt varmt för att så dem utomhus. Startar en däremot för tidigt med sådderna inomhus är det inte heller helt bra – då finns risk att plantorna får för lite ljus i starten vilket gör dem svaga, och plantor som sedan ska planteras ut blir långa och gängliga om de står inne i värmen alltför länge. Vissa grödor funkar det att både förkultivera och direktså utomhus – sådana brukar vi direktså eftersom det är svårt att få plats med allt i fönstret annars (mer om förkultivering respektive direktsådd går att läsa i vår nya bok).

Purjolökssådder

Vill du odla lök från frö är det bra att börja förkultivera inomhus i mars-april, och detsamma gäller frilandstomater. Purjolök, selleri och kronärtskocka kan man börja med redan i februari, men om du glömt eller inte hunnit funkar det att starta förkultiveringen nu i mars också.

Chili är i senaste laget, men det finns fortfarande chans att få skörda, åtminstone lite framåt hösten, om du sår snarast. Satsa i så fall på sorter av arterna Capsicum baccatum eller Capsicum annum som generellt har lite kortare utvecklingstid än de av andra arter, och strunta i att plantera dem på friland i sommar. Får de stå i kruka kan du ju alltid ta in dem när hösten kommer och låta frukterna mogna inomhus. Alternativt, som vi, låta dem stå inne hela tiden.

tomater

Frilandsgurka, squash, pumpa, majs, bönor och kålväxter brukar vi sätta igång med förodlingen av långt senare, och i övrigt sår vi som sagt det mesta direkt på friland.

Av sådant som ska odlas inomhus (alltså sådant som ska stanna inne hela tiden, inte enbart förkultiveras) går det nu att sätta igång med i princip allt. Själva har vi förutom chili sått basilika och tomater, och gurka står näst på tur. Men det är absolut ingen panik med någon av dessa – det går utmärkt att börja med tomaterna i april också, och de övriga även ännu senare.

Det finns också mycket som går att så ute – på friland eller i kärl – trots kyla, så kallad vintersådd. Spenat, sallat, persilja, dill och rädisa till exempel. Men det går även att vänta med dessa grödor till senare.

//Anna och Olof

Ps. Kanske behöver du köpa jord när du ska sätta igång med sådderna? Kom i så fall ihåg att välja en som är godkänd för ekologisk odling – annars innehåller den i regel konstgödsel.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *