Godaste marängerna – enkla och veganska

Maränger

Att kikärtsspad kan ersätta ägg i olika bakverk och majonäs är ingen nyhet, men själva har vi först på senare tid upptäckt kikärtsspadets storhet. Helt perfekt för oss som vill övergå från vegetariskt till mer veganskt. Och varför ska en använda ägg som bindemedel i till exempel bakverk när det går minst lika bra med något som en ju annars bara får över och häller ut?

Så ifall att det är någon som ännu inte testat att baka med kikärtsspad, så kommer här ett recept på veganska maränger.

Spadet som kikärterna legat i luktar inte på något sätt gott, och det kan vara svårt att föreställa sig att det kan bli något bra av det, men ett rått ägg är å andra sidan inte heller helt inbjudande. Efter att en vispat ett tag blir kikärtsspadet till ett vitt skum – precis som när en gör maränger med äggvita – och som färdiggräddade smakar marängerna ganska likt de gjorda på ägg – fast snäppet godare.

Nedanstående recept går fint att dubbla både en och två gånger, och det är lätt att göra mycket.  Funkar till bottnar också om en ska baka marängtårta.

 • 2 dl spad från en förpackning med kokta kikärtor (om spadet är för tjockt så att det är svårt att få ut tillräckligt kan en hälla i ett par matskedar vatten och röra runt bland ärtorna och sedan använda det)
 • 1,5 dl socker
 • ½ tsk citronsaft
 • Vaniljpulver efter smak

Blanda socker, kikärtsspad, citron och ev vaniljpulver.

Vispa med elvisp eller med vispskiva i matberedare tills bunken går att vända upp och ner utan att det rinner ut (obs för att en måste vispa ganska länge).

Klicka eller spritsa ut maränger i valfri storlek på bakplåtspapper på en plåt, eller forma till bottnar.

Grädda i 100 grader. Det tar cirka 1,5 timme innan marängerna är klara, beroende på hur stora du gjort dem – håll lite koll i slutet så att de inte bränns.

//Anna och Olof

4 Comments

 • Det funkar bra även med spad från hemkokta kikärter.
  Detta är ju verkligen lycka för äggallergiker, majonnäs blir jättebra!

  • Tack Maria! Vi är supersugna på att testa majonnäs! Provade att göra en gång på spadet när vi kokade egna kikärtor, men den tjocknade aldrig. Känns som att det var alldeles för utspätt, så kanske hade vi för mycket vatten när vi kokade ärtorna. Har du några särskilda proportioner när du kokar kikärtor för att spadet ska bli bra? Vore toppen att kunna använda det, för ärtor som man blötlägger själv brukar ju vara så mycket kodare än de konserverade.
   /Olof och Anna

 • Jag brukar ha vatten så det täcker bönorna under hela koket. Sen låter jag dom kallna i spadet, jag inbillar mig att det blir bättre då.
  Lycka till!

  • Tack! Det ska provas 🙂

   Testade att göra aioli nu i helgen… Mums! Nu sugna på att testa chokladmousse och kladdkaka!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *