Vår del av kakan är slut

Äppelblom

Idag, den 28 mars, passerar Sverige sin ”overshoot day”. Det betyder att genomsnittsinvånaren i Sverige förbrukat sin del av de resurser jorden kan producera på ett år. Earth Overshoot Day har de senaste åren uppmärksammats allt tidigare i augusti, men då är det alltså genomsnittet för hela jorden som räknas, och som bekant slösar vi i detta lilla hörn av världen betydligt mer resurser än vad de flesta andra gör. Något vi  tidigare skrivit om här.

Allt vi konsumerar från och med nu och fram till nyår tar vi med andra ord, utan att fråga eller betala, från människor som inte kan konsumera i sådant överflöd som vi och från framtida generationer. Från jordens gemensamma sparkapital.

Vi kan inte leva på noll resten av året, men vi kan alla ha detta i åtanke när vi tycker oss ”behöva” något mer än det nödvändigaste – oavsett om det är en flygbiljett, ett nytt klädesplagg eller ett stycke kött till middagen. För om vi börjar tänka mer på vilka konsekvenser vår konsumtion och vårt sätt att leva får, kanske vi tillsammans kan se till att den här dagen infaller senare under kommande år.

Egentligen tror ju vi att vi även behöver politikens hjälp – styrmedel – för att den negativa utvecklingen ska kunna vända. Men så länge vi inte får det står enda hoppet till oss som individer och att vi tillsammans ska kunna åstadkomma förändring.

Om du är nyfiken på hur mycket just du förbrukar av jordens resurser – och vad du kan göra för att minska din förbrukning – rekommenderar vi WWF:s fotavtryckskalkylator.

//Anna och Olof

Ps. Sorry, kanske deppigt inlägg detta… Men våren är här! Att njuta av solens strålar förbrukar inte minsta lilla droppe olja 🙂

Tags from the story

1 Comment

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *