Snabbstarta med växtkuvöser

Växtkuvöser

Fram till för någon dag sedan var det tjäle i våra odlingsbäddar. Som vi skrivit om tidigare går det ändå att vinterså många grödor direkt på växtplatsen genom att strö ut fröer på ytan och sedan täcka med ett lager jord som man sparat inomhus (för att ha när jorden ute är frusen). Fröerna börjar dock inte gro förrän jorden tinar upp. Så för att komma igång ännu tidigare och ha färdiga plantor att sätta ut så snart jorden reder sig brukar vi även förodla en del av de tidiga sådderna i växtkuvöser utomhus.

Växtkuvöserna är lätta att tillverka själv av sådana där plastlådor som det säljs lösgodis i och som butikerna brukar skänka bort om en frågar (mycket populära bland odlare). Det är bara att göra några hål i botten respektive locket, fylla lådorna till hälften med såjord eller sandblandad jord (tänk på att välja sådan som är godkänd för ekologisk odling om du köper jord) så fröerna och vattna.

Eftersom det blir något varmare inne i lådorna än utanför så kommer fröerna att gro lite tidigare än vad de hade gjort om vi sått på friland. Och genom att kuvöserna står utomhus drar inte plantorna iväg och blir långa och gängliga så som de hade gjort om vi haft sådderna inomhus. Den goda ljustillgången och det svala klimatet ute gör dem knubbiga och fina och de kommer att vara färdiga att plantera ut på några veckor. På detta sätt utnyttjar vi alltså odlingsytan under en längre tid, och hinner få ut en större skörd under säsongen. Växtkuvöser är med andra ord användbart även efter att tjälen har gått.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *