Ärt- och basilikapesto (vegansk)

Basilika

Om vi bara skulle ha plats för en enda kruka i fönstret skulle vi odla basilika i den. Lättodlat inomhus och så himla värt att alltid ha nära till hands.

I slutet av februari brukar vi så, men det går att börja nu också. Vi stoppar ner fröerna med ungefär fem centimeters mellanrum – ungefär 20 fröer blir det i en kruka på ett par decimeter i diameter. Om en skördar varsamt och tillför ny näring kontinuerligt – vi vattnar vår fönsterbasilika med ekologisk näring på flaska från affären – går det sedan att skörda från samma plantor långt in på hösten.

Som tur är har vi ju plats för mer än en kruka i fönstren och i år har vi vigt två byttor till just basilika – kanske blir det snart en tredje så att vi kan öka vår basilikakonsumtion ännu lite mer (som vi skrivit om tidigare är basilika även lätt att sticklingsföröka). För basilika äter vi gärna massor av, till exempel till olivoljan och brödet på morgonen, till pizzan, och så såklart i pesto – bland annat i denna med gröna ärtor – perfekt somriga dagar som dessa…

Ärt- och basilikapesto

(ca 4 portioner)

Måtten är väldigt ungefärliga, eftersom vi brukar improvisera – gör det du med.

 • 100 g sötmandel (solroskärnor funkar också eller lite av varje)
 • 100 g gröna ärter (frysta funkar fint)
 • 1 vitlöksklyfta
 • Ett rejält knippe basilika
 • Ev 1 msk näringsjästflingor
 • 1/2 dl olivolja
 • Salt

Rosta mandeln försiktigt i en torr stekpanna och finhacka den sedan i matberedare. Lägg i ärter (tina först om du använder frysta) vitlök, basilika och näringsjäst och mixa allt till en smet. Tillsätt oljan och kör lite till så att den blandas med det andra. Smaka av med salt och servera med nykokt pasta eller bröd.

Pesto

4 Comments

 • Vad härligt med så mycket basilika! Jag har aldrig lyckats med min basilikaodling inomhus, utan får hela tiden extrema mängder löss som känns omöjliga att få bort. Så vad är hemligheten med att lyckas?

  • Oj vilken svår fråga! För oss har det helt enkelt bara funkat, och vi har aldrig fått löss på basilikan. Kanske har vi haft tur :-). Men generellt brukar löss gilla växter som stått lite torrt eftersom sockerhalten i växten stiger vid torka. Vi brukar ha ganska stora byttor till basilikan och det gör ju att jorden inte torkar så snabbt. Lycka till om du provar igen!
   /Anna och Olof

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *