Vitlök – startskottet för odlingsåret 2019

Vitlöksplantering

När ska en sätta vitlök för att få så stor skörd som möjligt?

Svaret på den frågan råder det delade meningar om.

Vissa tycker att det blir bäst om löken hinner komma igång och växa ordentligt innan vintern, medan andra helst vill sätta sent för att den inte ska vakna förrän framåt våren.

Själva har vi lyckats med lökar satta alltifrån oktober fram till jul, men tycker oss ha sett att tidig plantering generellt gett lite bättre skörd (det är dock en högst ovetenskaplig betraktelse). Hur som helst verkar det inte ha skadat att den gröna blasten ibland stuckit upp genom snön.

I år har vi satt vitlöken vid två olika tillfällen – i våra land hos föräldrarna i Dalsland satte vi dem redan i slutet av oktober och på lotten i Göteborg kom de i jorden för några dagar sedan. Dessutom testar vi i år fem för oss helt nya sorter. Blir spännande att se om vi kan dra några nya slutsatser…

2 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *