Bädda inför vintern

Det här är långt ifrån första gången som vi påminner om värdet av att mata sin jord med organiskt material (vi har bland annat skrivit om det här på bloggen), men faktum är att det är en så viktig del av odlandet att vi gärna blir lite extra tjatiga om just det.

Och ett organiskt material som verkligen finns i överflöd, och som är lätt att samla ihop en ganska stor mängd av även i stan, är löv. Framför allt finns det i drivor tidigare under hösten, men har du inte hunnit samla så går det att hitta så länge det är barmark. En fin odlingssyssla i december, som i övrigt är en lugn period under odlingsåret (förslagsvis något att ta sig an under en eventuell julledighet).

På vår lott i Göteborg har vi i höst radat upp kompostgaller som vi fyllt med löv (hittade en skogsdunge i närheten där vi kunde samla massor). Tanken är att det nästa år ska bli till en ny odlingsbädd. När maskar och mikrober gjort sitt kommer det översta jordlagret vara luckert och fullt av mull från de nedbrutna löven. Säckarna som ligger ovanpå är även de proppfulla med löv som vi ska använda till att täcka jorden i våra befintliga bäddar nästa säsong.

Dessutom har vi nu lagt på lövtäcken på bäddarna inför vintern. Genom att bädda med ett tjockt lager organiskt material förhindrar vi nämligen att näringen i jorden lakas ur av regn- och smältvatten. Maskarna och det goda mikrolivet i jorden får också massor av mat, och i utbyte får vi en fruktsam jord. Dessutom har täcket en isolerande effekt som gör att eventuell tjäle inte går lika djupt ner. Jordelivet kan därmed pågå en större del av året, och när våren kommer är jorden klar att bruka tidigare än om den legat bar och frusit ner på djupet.

På bilden överst ser ni förresten vår nya hundkompis Mike som delar vår stora passion för jord och löv – han älskar det till och med så mycket att han då och då sticker ner hela huvudet i en hög med mull.

//Anna och Olof

Ps: Titta gärna in, eller följ oss, här på Instagram också – där uppdaterar vi lite oftare än här på bloggen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *