Årets första frilandssådder och vitlök på våren

Nu har det varit meteorologisk vår (dygnsmedeltemperatur över nollan) i mer än en månad här i Göteborg, och förra helgen kände vi att det var dags att sätta igång med årets odlingar på friland. Vi sådde rädisor, mizunakål, rucola, spenat, persilja, koriander och dill. Allihop är växter som tål frost och några minusgrader så det är inga problem om det skulle komma en köldknäpp igen (de går även att vinterså om en vill börja ännu tidigare).

Dessutom satte vi lite mer vitlök utöver de vi petade ner i höstas eftersom vi fick tag i en sort som ska gå att sätta även på våren (’Casablanca’). Kom på att vi vill ha så att det räcker till att skörda som primörer under sommaren också (de vi satte i höstas tänkte vi ha för lagring). Har aldrig tidigare satt vitlök på våren så blir kul att se hur det går.

I och med dessa årsförsta frilandssådder invigde vi också en alldeles ny odligsyta! Ska berätta mer om den lite längre fram (alltid så nervöst att börja odla på en ny plats och vågar inte haussa den för mycket innan vi vet att åtminstone något vill växa där – vem vet, kanske blir det som när vi fick vår första lilla plätt här i Gbg och allt som inte åts upp av sniglar trampades ner av fulla snubbar). Men kort kan vi i alla fall säga att det är åtta tiometersbäddar vid ett före detta hästsjukhus som vi nu ska ta oss an utöver våra andra platser. För vi fortsätter odla på vår odlingslott också (det blir nu andra året på lotten här i Göteborg) liksom i trädgårdsföreningen i kvarteret. Och så i ett par bäddar hos föräldrarna i Dalsland, i krukor och lådor hemma på gården, och förstås i våra soliga söderfönster där vi fortsätter att ha chili, basilika, malabarspenat och kryddkarlbergare. Ja, många olika odlingsplatser blir det i år… 🙂

1 Comment

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *