Wok på primörer

Låt oss presentera några av de grödor som vi skördat mest av den senaste månaden, och som var och varannan dag får utgöra basen i en wok:

Röd och grön trädgårsmålla, bönskott, mizunakål, rucola, rapsblad, rädisor, lök och koriander. Och så mild chili liksom blomknoppar från fjolårets grönkål (som ej kom med på bilden).

Det bästa med wok är ju att det går att kombinera nästan vilka primörer som helst. Och har en inte så mycket egenodlat går det utmärkt att istället slänga ner mer från det vilda i pannan. Tidigare i vår, innan så mycket var skördeklart i våra land, hade vi till exempel en större andel kirskål i den gröna basen.

Allra godast tycker vi att woken blir om en även lyxar till det med några ingredienser från affären. Nämligen sesamolja, citron, tofu och soja – viktigt att det är shoyu eller möjligtvis tamari (tex Biofood har goda som är ekologiska).

Måste också erkänna att vi vid ett par tillfällen även pallat lite funkia från rabatterna på vår gård till woken. De späda skotten är en delikatess som är ljuvligt god i denna rätt.

Såhär gör vi woken

(för ca fyra personer)

 • ca 1 kg blandade bladgrönsaker (vi tar vad vi har – trädgårdsmålla, rädisblast, kirskål, mizuna mm – men ej tunna blad som sallat, spenat etc)
 • ev 250 g tofu av fast sort
 • 5-10 salladslökar eller späda färska lökar
 • 1 klyfta pressad vitlök
 • juice och riven zest av en liten citron
 • 0,5 dl rapsolja
 • 0,5 dl sesamolja
 • 0,5 dl shoyu
 • 1 msk socker
 • ev ett knippe koriander
 • ev några rädisor

Skär tofun i centimetertjocka stavar och fritera dem på medelhög värme i rapsolja i en wokpanna tills de får en krispig yta. Skär under tiden löken (inklusive den gröna blasten) och eventuella stora blad i bitar och blanda dem med de återstående ingredienserna i en bunke. När tofun börjar bli klar kan du höja temperaturen och hälla i sesamoljan. Pannan ska bli ordentligt het, men oljan får inte bli så varm att den börjar ryka. Häll över hela bunkens innehåll i pannan och vänd runt det hela ett par gånger så att allt blir upphettat. Det får inte ligga i för länge så att grönsakerna förlorar sin krispighet. Servera med jasminris och strö eventuellt över lite sesamfrö.

//Anna och Olof

1 Comment

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *