Nicecream

Även för oss som har svinnförbud och försöker göra allt för att undvika att mat blir för gammal, händer det att den där ”nödbananen” i väskan hänger med lite för länge utan att bli uppäten – ibland så länge att skalet blir helt svart. Som tur är gör det ju inget med bananer, eftersom de då kan slängas in i frysen och bli till en superbra bas i smoothie eller nicecream (kanske just därför som vi ibland är lite slarviga med att äta bananer “i tid”).

Smoothie har knappast undgått någon, men har du ännu inte testat att göra nicecream – denna mycket goda glassvariant – så vill vi verkligen rekommendera det. Perfekt till såväl mellanmål som efterrätt, och hur snabbt gjort som helst. Det är helt enkelt bara att mixa frysta bananer med någon typ av bär (till exempel med en stavmixer). Även bären får gärna vara frysta så håller sig glassen lite längre innan den smälter, men stora bär som jordgubbar kan behöva tina något innan mixning. Lättast, och snabbast, är om en har skalat bananerna innan de fryses – att skala frysta bananer är plågsamt kallt för händerna och tar mångdubbelt så lång tid (vi vet eftersom vi ibland låter latheten styra i stunden och slänger in dem med skalet på).

Två bananer som bas blir till typ två riktigt ordentliga glassportioner – eller fyra lite mindre.

När det kommer till bär är det bara att ta vad en har och tycker är gott, till exempel hallon, blåbär, björnbär eller jordgubbar… Kör på en sort, eller blanda. I den på bilden har vi till exempel röda vinbär och körsbär.  Svarta vinbär är ett annat tips då vi gillar när den söta bananen får sällskap av något bär som har mycket syra i sig. Vi föredrar också när det är mycket bär i förhållande till banan, så att inte banansmaken tar över. Och är en sugen på något mindre bärigt kan nicecreamen istället göras med till exempel jordnötssmör och/eller kakao.

//Anna och Olof

Ps: Vi förespråkar ju alltid att välja ekologiskt (bla för att inte stödja jordbruk som använder konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel) och i fallet bananer är det värt att påminna om lite extra då konventionellt odlade bananer är hårt besprutade med bekämpningsmedel som skadar människor och miljö. Läs mer om konventionellt kontra ekologiskt odlade bananer här och här hos Naturskyddsföreningen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *