Vegetarisk Jansson – ett måste på julbordet

Vi är inte särskilt traditionsbundna av oss, varken när det kommer till julfirande eller annat, men några grejer känns ändå lite viktigt för oss på jul, och en av dem är den här växtbaserade Janssons frestelsen. Kryddningen och kaprisen gör den ljuvligt aromatisk och mustig, och egentligen förtjänar den att ätas mycket oftare än en gång om året. Rekommenderar verkligen att testa den oavsett om du är vegan eller ej. Och oavsett om du firar jul eller inte.

Vegansson

  • 2 stora gula lökar (eller ca tre medelstora)
  • Neutral rapsolja till stekning och pensling av form (ca 3-4 msk)
  • 0,5 dl kapris i saltlag (kan rekommendera Kung Markattas)
  • 1 dl solroskärnor
  • 1 tsk malen kryddpeppar
  • 2 krm malen kryddnejlika
  • 2 stora vitlöksklyftor (eller tre halvstora)
  • 1 kg potatis
  • 5 dl havregrädde
  • 2 dl havremjölk
  • 2 krm nymalen svartpeppar
  • 4 krm salt
  • 0,5 dl ströbröd
  • 50 g vegetabiliskt smör (ekologiskt finns till exempel av märket Naturli – både deras blockvariant och bredbara funkar bra)

Sätt ugnen på 200 grader. Dela löken i fyra delar och finstrimla delarna. Fräs i rapsolja tills den blir mjuk och börjar gulna. Skölj och hacka kaprisen och blanda ner den i löken tillsammans med solroskärnor, kryddpeppar och kryddnejlika. Stek sedan alltsammans i ett par minuter och pressa därefter över vitlöken.

Skala potatisen och skär den i stavar.  Blanda havregrädde, havremjölk, svartpeppar och salt i en bunke.

Pensla en stor, eller ett par mindre, formar med rapsolja. Varva sedan potatisen med lök/kapris/krydd-blandningen i formen/formarna, och häll därefter över gräddblandningen. Strö på ströbröd och hyvla därefter över smöret.

Grädda längst ner i ugnen på 200 grader i ca 45-60 minuter (börja kika efter 45 min så att ytan inte blir bränd, och känn efter så att potatisen är ordentligt mjuk innan du tar ut den).

Behöver du mer julbordsinsperation? Kolla även in dessa recept:

Kål – “julgröda” i säsong året om + recept på grönkålssallad
Röra till frukost, lunch, middag – och till julbordet
Rödbetsspread
Grönkålspesto

Inför förra julen fick vi också äran att gästblogga på Anette Brunsells blogg Rost och rädisor, och delade då med oss av receptet på våra bondbönebullar (glöm inte att även kolla in de övriga recepten i hennes julbordskalender!).

Hoppas att ni alla får en riktigt god helg!
//Anna och Olof

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *