Goda små groddar

Groddar.jpg

Groddar är verkligen en räddning så här års när en vill äta egenodlade grönsaker i säsong. Tidigare har vi oftast odlat alfalfa och mungbönor, men senast provade vi bockhornsklöver som också blev väldigt gott.

Gör så här:

  • Lägg fröna i blöt i en glasburk över natten.
  • Fäst ett finmaskigt nylonnät över burken med ett gummiband och häll av vattnet.
  • Ställ burken mörkt och skölj med färskt vatten morgon och kväll.
  • Efter kanske fem dagar (beroende på temperatur) är groddarna klara.

Sedan det visade sig att ett EHEC-utbrott för ett par år sedan orsakades av ett parti kontaminerade bockhornsklöverfrön rekommenderas det att en pastöriserar vissa frön innan groddning. Det brukar vi göra genom att lägga fröna i en del kallt vatten och hälla över fyra delar kokande vatten. Efter 25-30 sekunder kyler vi fröna i kallvatten igen och groddar enligt ovan.

Bockhornsklöver- och alfalfagroddarna tycker vi är godast kalla, medan vi föredrar att äta böngroddarna i en wok.

1 Comment

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *