Smarriga skockor

Jordärtsskockor

Bland det mest lättodlade som finns är jordärtskockor.

Sätt bara skockorna cirka 25 centimeter ner i marken med 40 centimeters mellanrum tidig vår. När de etablerat sig fortsätter de att komma år efter år och plantorna blir två meter höga, så välj plats noga. Skörda kan en göra sen höst eller innan de börjar växa på våren – ja hela vintern så länge det inte är tjäle. De som känns för små kan lämnas kvar i jorden så får de chans att fortsätta växa nästkommande säsong.

Det går utmärkt att använda vanliga skockor från mataffären som utsäde, men ett tips är att försöka hitta sådana som är lite rödaktiga i skalet. De hinner visserligen sällan blomma i vårt klimat, men vår erfarenhet är att de blir mycket slätare och lättare att skala än de ljusa (de här på bilden är de ljusare).

//Anna och Olof

4 Comments

  • Hej!Jag är klart impad över din blogg, kul!Vi har odlat jordärtskockor i många år! Våra är nästan 2 meter höga och blommar fint och dom påminner ju om solrosen, som dom lär vara släkt med.Problemet med dom är ju att förvara dom på ett bra sätt – så jag låter dom vara kvar i jorden året om och vi har som tradition att hacka fram några ur den frusna marken på nyårsafton och göra gratäng på potatis och jordärtskockor till nyårsmiddagen. Himla gott och lite kul att de går att skörda mitt i vintern. MVH/Lotta (Ylvas mamma)

  • Hej, vad kul att du gillar bloggen!Vi har inte heller hittat något riktigt bra sätt att lagra jordärtskockorna, utan håller oss till att skörda innan tjälen kommer och tidigt på våren innan de börjar växa. Enligt vad jag läst ska de gå att lagra i fuktig sand i jordkällare eller stuka, men det låter för bökigt tycker jag. Och milda vintrar som de två senaste går det ju ändå att skörda hela vintern. Annars går det ju alltid att göra som ni och ta till hackan :-)Allt gott,Olof

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *