Jag älskar att laga och äta plockmat med många smårätter. Sallader och bröd med olika röror till. En jag tycker extra bra om är baba ganoush (auberginröra), som alltid brukar finnas att beställa på restauranger som serverar meze. Har aldrig tidigare kommit mig för att göra den själv men min pappa har länge haft den som en av sina paradrätter, och i helgen när jag hälsade på mina föräldrar i Bruksvallarna fick jag lära mig av honom.
Här är hans recept:
en stor aubergin
tre msk tahini (sesampasta)
1-2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
1 dl hackad persilja (färsk eller fryst)
saft från 1/2 citron
1/2 chilifrukt eller en tsk chilipasta (mängden kan varieras beroende av sortens styrka och hur het mat en gillar)
salt efter smak (ca 1/2 tsk)
Baka auberginen i 200 grader ca 45 min tills den sjunker ihop. Ibland kan skalet bli hårt och då är det inte säkert att det syns utanpå när den är klar. Prova att trycka med en sked. Om innanmätet sjunkit ihop så att ett hålrum bildats innanför skalet är den klar.
Gröp ur innanmätet ur skalet och mixa det med övriga ingredienser. Om röran får stå en stund innan servering blir den ännu godare.
/Olof
Se även:
Bondböneröra
2 Comments