Efter säsong

Semla

Visst är det väl före påsk en brukar äta semlor? frågade vi oss en dag förra veckan, och insåg till vår fasa att vi missat fettisdagen när vi var bortresta i februari. Längtansfull knatade jag iväg till Saltåkvarns butik som brukar sälja ekologiska semlor, bara för att få veta att deras semmelsäsong definitivt var över. Eftersom vi inte ville klara oss ett helt år utan detta fantastiska bakverk var det bara att gå hem och sätta en bulldeg. Medan den jäste gav jag mig ut igen för att köpa mandelmassa. Letade i tre olika butiker efter ekologisk mandelmassa innan jag insåg att jag skulle behöva göra även den själv. Det tog med andra ord sin lilla tid att få semlor i år, men det var det värt. Riktigt goda blev de.

Nu är semmelsäsongen över för vår del också, men ifall att det är någon annan som fortfarande känner semmelsug kommer receptet nedan. Mandelmassan går det ju annars att göra annat gott av, och bulldegen funkar lika fint till smaskiga kardemummabullar…

Mitt recept på bullar
(räcker till 48 stycken så det gäller att ha stor frys eller många gäster)

150 g smör eller kokosfett eller en blandning av båda
5 dl vatten
50 g jäst
1/2 tsk salt
1 dl socker
2 tsk stött kardemumma
14-15 dl vetemjöl

Smält smöret och tillsätt vattnet. Värm till ca 37 grader och lös sedan upp jästen i vätskan. Blanda ner övriga ingredienser och låt jäsa under lock/bakduk i 30 minuter. Baka ut bullarna (runda till semlor eller med valfri fyllning som smör, socker och kardemumma eller varför inte mandelmassan nedan) och låt dem jäsa i ytterligare 30 minuter på plåten. Under tiden kan du koka en sockerlag på 1 dl socker och 0,5 dl vatten. Grädda bullarna 8-10 min i 225 grader och pensla dem sedan med sockerlag.

Och på mandelmassa

200 g mandel
2 dl socker
1 msk vatten

Mixa mandeln tills den blir ett fint pulver och fortsätt sedan lite till. När massan blir så finfördelad att den börjar se klibbig ut är det dags att tillsätta övriga ingredienser. Mixa lite till och sedan är det klart. Om mandelmassan ska bli lika ljus som den som säljs i affären måste mandeln skållas innan, men vi tycker att det blir godare om skalen får vara kvar.

Den som vill ha en vegansk semla använder förstås enbart kokosfett i bullreceptet, samt vegogrädde.

/Olof

Tags from the story
, ,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *