Glutenfri chokladkaka med svarta bönor

Chokladkaka

Av vår vän Linnéa fick vi för en tid sedan ett recept på kladdkaka med svarta bönor som hon talade sig varm för. När suget efter hennes kaka satte in en sen kväll saknade vi dock flera av ingredienserna, men hennes bönkladdkaka inspirerade oss till att leta upp ett annat recept med svarta bönor. För Olof som bakar massor, men nästan alltid med vetemjöl, var det dessutom roligt att testa att baka glutenfritt.

Blev så gott att vi tyckte att receptet – efter några modifieringar – höll för att bakas igen i fredags, då vi fick tillfälle att fixa glutenfritt fika till ett möte med fantastiska Johnna “Bondjäntan” som du kommer att kunna höra i ett Odlarna-avsnitt framöver. Och har du inte redan läst hennes inspirerande blogg så är det dags. Kanske med en bit svarta bön-chokladkaka som tilltugg.

Så här gjorde vi:

3,5 dl svarta bönor
3 ägg
40 g smält smör eller kokosfett
4 msk kakao
1,5 dl socker
1 tsk vaniljpulver
1/2 tsk bakpulver
2 krm salt

Blötägg och koka bönorna enligt anvisningarna på förpackningen. Koka hellre lite för länge än för kort tid. Är bönorna för hårda ger de inte den rätta krämigheten och det gör inget om några börjat koka sönder en aning. Mixa bönorna i matberedare till en helt slät röra, och tillsätt sedan övriga ingredienser. Fortsätt mixa tills allt är ordentligt blandat och häll sedan smeten i en smord paj-/kakform. Grädda i 30 minuter i 175 grader.

/Olof och Anna

Ps: Återkommer med Linneas recept när vi testat det.

Tags from the story
, ,

3 Comments

  • Svar: Så lite så, vad glad jag blir att det inspirerar! Visst är det så, idag är många hus väldigt väldigt stora. Jag tänker att det väl är för att man förr hade större familjer än vad man har idag. Jag hoppas verkligen det dyker upp fler små hus! Vi hittar ju inte mycket på marknaden i en så pass liten storlek vi vill ha så vi funderar på att bygga eget / beställa hem ett när det väl är dags för nästa steg i livet.

    Ah det är superintressant och fascinerade att se hur andra löst att bo på liten yta. Det var fantastiskt att få komma in i huset, det kändes verkligen inte ett dugg litet eller trångt! Vi vill ju bo litet dels för att spara tid och pengar vi hellre lägger på annat, för att vi mår bättre av att leva minimalistiskt men också för att det är mer hållbart. Många positiva aspekter i compact living!

    Nä jag har haft fullt upp med jobb så har inte hunnit undersöka det hela, men en vän till mig trodde att jag kanske bor för högt upp :/ Jag älskar verkligen att knalla ut i den vilda naturen och komma hem med ätbara saker, även om det som du säger är underbart att kunna odla också. I helgen har vi planterat lite humle och några jordgubbsplantor 😀

    Ja jag hoppas vi kommer på en bra lösning för att kunna använda dem till att odla lite tomat, paprika och chili – det är sånt vi tycker om och använder mycket så det hade varit kul att ha egen.

    kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *