Lätt sommarlunch

Pastasallad

Såhär flera hundra mil från våra egna odlingar, passar vi på att frossa desto mer i det som andra har odlat här i Apulien. På lördagarna går vi loss på grönsaksmarknaden och kommer tillbaka till köket med stora tunga kassar. Tomater i massor, paprikor, auberginer, squash, körsbär, fikon och så förstås oliver – den italienska klacken är till stora delar täckt av olivlundar.

Att äta gott är som bekant väldigt mycket enklare när en har tillgång till bra råvaror. Dagens lunch blev en pastasallad med lätt kokta brytbönor, grillad zucchini, supersöta små tomater, strimlad silverlök, melongurka och oliver, toppad med mozzarella från nästgårds, basilika som vi planterat här i trädgården och så förstås en god olivolja (inhandlad från en liten oljeproducent några kilometer bort). Perfekt sommarmat mitt på dagen när det är varmt och ingen har lust att vara i köket alltför långa stunder.

Apulien – liksom andra delar av Italien – är även ett drömställe när en som vegetarian vill äta god mat på restaurang. Medan många ställen i Sverige (fortfarande!) på nåder erbjuder en rätt utan kött och fisk – pliktskyldigt längst ned på menyn under rubriken ”vegetariskt alternativ” – är de här ofta flera till antalet och en självklar del av menyn. Underbara kompositioner som fått lika mycket kärlek i köket som de som innehåller djur.

//Anna och Olof

Se även:
Äntligen Apulien
En annan jord
Smakminnen

Tags from the story
,

2 Comments

  • Åh salladen låter riktigt god, och det låter så härligt att strosa på en grönsaksmarknad – det saknar man ju verkligen här i Sverige, även om det ibland säljs lite grödor på stora torget i Sundsvall. Jag tycker verkligen vissa restauranger skärpt till sig rejält när det kommer till vegetarisk mat, det finns några alternativ och nu för tiden är de riktigt goda men självklart önskar man att fler hoppade på tåget, att det fanns mer rätter att välja mellan och att det var en del av den normala menyn istället för någon “specialgrej”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *