En slingrig favorit

tromboncino1

En av våra absoluta favoriter att odla är squashen “Zucchetta tromba d’albenga”, eller “tromboncino” som den också kallas. Plantan rankar sig som en pumpa, så den behöver rikligt med utrymme, och om en vill kan den spaljeras. Frukterna blir långa och slingriga, nästan ormlika, med ett “huvud” i ena änden där kärnorna sitter.

Det brukar rekommenderas att den skördas som primör när den är mellan 15 och 25 cm (då är den en delikatess) men får den växa sig stor (den kan bli gigantisk) och mogna så får den en lite nötig smak, inte olik butternut-pumpa, och blir supergod att göra soppa av eller till pasta enligt till exempel det här receptet: Pumpapasta med citron, vitlök och salvia. All squash är förresten god att göra soppa av och sopporna får lite olika smak beroende på sort.

Vår squashskörd i år är alltså knaper då vi varit bortresta så mycket, men lyckan över de exemplar vi faktiskt får skörda nu (såsom det på bilden ovan) är stor och måltiderna när vi äter dem lite extra högtidliga. Vissa andra år har squash istället varit vardagsmat, då vi fått så mycket att de räckt till att äta i olika form varje måltid, både för oss och middagsgäster, samt till att ge bort, torka och frysa in…

De åren är det bra att squashen är så otroligt anpassningsbar och användbar i allsköns maträtter. Förutom som i receptet ovan och i soppa, har vi till exempel squash…

  • i grytor (alltifrån linsgrytor till rotsaksgrytor)
  • nedriven i rårakor
  • i sojafärssås
  • i tomatsåser till pasta
  • i ratatouille
  • grillad i exempelvis en couscous
  • till “squashbåtar” fyllda med till exempel svamp som gratineras i ugnen
  • i wok tillsammans med gröna bönor, pak choi, lök, vitlök och chili
  • fräst i panna tillsammans med exempelvis tomat, lök, och paprika till pasta

Vet att vissa även använder squash i mjuka kakor men har inte testat det själva ännu.

Har du ett bra squashrecept så tipsa gärna i kommentarsfältet nedan!

Ursäkta för kvaliteten på bilden nedan, men kan inte låta bli att visa hur många säten på t-banan en troboncino kan uppta. Denna gav inte bara mycket mat, utan även glada miner i kollektivtrafiken när den åkte hem med oss från lotten en höstdag för ett par år sedan.

//Olof och Anna

 

tromboncino3

2 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *