Het linssoppa för kalla kvällar (vegansk + glutenfri)

soppa

Sedan förra helgen har det regnat nästan varje dag här i våra trakter och det blir mörkt allt tidigare om kvällarna. Riktig höstkänsla med andra ord, och vad kan väl då passa bättre än att värma sig med en het soppa? Både Anna och jag gillar verkligen att äta varma soppor under den kalla årstiden – vi har lagt ut recept på några av våra favoriter tidigare (länkar till några nedan) och fler lär det bli framöver. Just den här snabblagade linssoppan är framför allt min favorit eftersom den smakar bäst om en gör den verkligt het, och jag får allt som oftast riktiga cravings efter chili. Tänk på att hettan i chilin framträder mer när den får koka med i maten länge, och provsmaka den alltid innan tillagning eftersom hettan kan variera mycket även inom samma sort.

Här är mitt recept:
(för fyra pers)
ca 1 msk rapsolja
1 liten gul lök
1 tsk malet korianderfrö
ingefära motsvarande en sockerbits storlek (eller 1 krm malen torkad ingefära)
1 vitlöksklyfta
1-2 chilifrukter (mängd och sort efter hur mycket hetta du tål)
2 dl röda linser
4 dl buljong (eller motsvarande mängd vatten plus en buljongtärning om du inte kokar egen)
1 burk kokosmjölk
Gärna färsk koriander att strö över

Hacka löken fint och fräs den lätt i olja tillsammans med korianderfrö och ingefära. Lägg i pressad i vitlök och finhackad chili (spara eventuellt lite chili att garnera med på toppen) och låt den fräsa med någon minut innan du häller i linser och buljong. Låt koka på svag värme under lock i ca 20 minuter (tills linserna börjat koka sönder lite). Häll i kokosmjölken och låt det hela koka upp igen innan soppan serveras.

/Olof

Se även:
Egen buljong
Soppa för alla säsonger (fransk löksoppa)
Nu sinar skafferiet (potatis-/jordärtskockssoppa)
Naturens skafferi (nässelsoppa)

2 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *