Dumplings (vegan) – fest i januari!

dumplings

Januari måste väl vara så långt ifrån insmickrande som en månad kan vara. Har en haft många nedvarvade och festliga dagar kring jul- och nyår, blir det liksom en sådan kontrast när vardagen tar vid igen. Och vädret som brukar vara just nu – ett pendlande mellan jättekallt, snöslask  och grå barmark – gör att januari tillsammans med februari och mars hamnar på vår topplista över årets vädermässigt sämsta månader här i Stockholm.

Ett perfekt sätt att kompensera för januaris charmlöshet är lite extra festlig mat, och en rätt som vi älskar och som förgyller den allra slaskigaste av dagar är egna dumplings.

Eftersom dumplings kräver lite pyssel och tid i köket passar det dessutom extra bra att göra nu när en ändå vill tillbringa så mycket tid som möjligt inomhus.

Så här gör du dumplings:

Blanda två dl mjöl med en knapp dl vatten per person (är ni tex fyra som ska äta så blir det alltså 8 dl mjöl och knappt fyra dl vatten). Knåda ihop noga eller kör degen i matberedare. Konsistensen ska bli sådan att den håller ihop och går att forma men inte klibbar.

Kavla ut tunt tunt och stansa ut rundlar. Jag använder en stor rund pepparkaksform, men ett glas funkar också bra. Det som blir kvar mellan rundlarna klumpar du förstås ihop och kavlar ut på nytt.

Vi brukar göra några olika fyllningar och sedan några dumplings med varje fyllning så att en kan variera sig under måltiden, men det går förstås fint med en och samma fyllning i alla också.

Några av våra favoriterfyllningar är:

  • tofu och gräslök
  • stekt svamp, exempelvis ostronskivling
  • glasnudlar, spenat och vitlök
  • tofu, chili, ingefära och koriander
  • vitkål, vitlök och tofu

Men det går såklart att kombinera på en massa olika vis – prova dig fram till dina egna favoriter! Vi har det senaste använt bönspagetti istället för nudlar eftersom vi inte hittat ekologiska glasnudlar i våra närmsta mataffärer – och det har också blivit väldigt bra.

Hacka det du vill fylla dina dumplings med i småbitar och lägg ca en matsked fyllning på varje rundel. Vik sedan ihop så att rundeln blir till en halvmåne och kläm till kanten. Eller så lyfter du kanterna runt om och nyper ihop dem i toppen som en liten säck.

Knytena kan sedan kokas, ångkokas, stekas, friteras eller först stekat och sedan ångas som potstickers. Prova dig fram och se vad du gillar bäst! Eller gör några olika här med.

Olika tillagningssätt:

Kokar gör du lättast i en stor gryta genom att lägga i och ta upp knytena med en hålslev. Sätt ner värmen när de läggs i så att det inte stormkokar för annars är det lätt att degen går sönder. Det tar bara ett par minuter. Vänta tills knytena flyter upp på ytan och sedan någon minut till.

För att ångkoka dumplings finns särskilda korgar av bambu, men vi brukar använda en insats i rostfritt stål som en ställer ner i en vanlig kastrull med kokande vatten i botten (sådan en även ångkokar grönsaker i). Det tar omkring tio minuter innan de är klara.

Det går att steka dumplings som de är men vi brukar koka dem eller ånga dem kort först eftersom vi tycker det blir ännu godare. Det räcker att bara doppa dem med hålslev i kokande vatten eller lägga dem ett par minuter i ångkokaren. Sedan steker vi i en blandning av raps och sesamolja tills de får en gyllenbrun yta på båda sidor.

Fritera brukar vi göra i rapsolja (välj en som inte smakar för mycket raps) men det går säkert med vilken neutral olja som helst.

Potstickers gör vi genom att först steka knytena i botten av en kastrull eller traktörpanna. När de fått en fin färg på undersidan häller vi i ett par deciliter vatten eller ännu hellre en god buljong och lägger på locket så att de får ångas några minuter.

Servera med något gott att doppa i – en fin sojasås, tex shoyu, chiliolja, en mustig buljong blandad med sesamolja, rå vitlök och hackad koriander eller sweet chilisås (just det, har ju lovat att återkomma med recept på sweet chili-sås…).

Och till efterrätt?

Mer dumplings såklart! Mördeg fylld med äpple och kanel som gräddats i 200 grader ca 10 minuter (passa noga så de inte blir brända i kanterna!). Här serverade med vaniljglass och palmhonung.

dessertdumplings

2 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *