Bönbiffar – egen snabbmat (vegan)

Bönbiffar

Ni som följt den här bloggen har nog inte kunnat undgå att vi odlar en hel massa bondbönor. De är tåliga och ger snällt fina skördar utan att kräva någon skötsel i utbyte = perfekt om en vill kunna lämna sin odling då och då.

Om bondbönorna är jättelätta att odla så kräver de lite mer pill när de ska skalas – förutom att de ligger i en skida så har de ett innerskal. Vi brukar ta bort båda skalen innan vi äter dem, och de bönor vi ska lagra föredrar vi att skala och sedan frysa. Då behöver en inte tänka mer på skalet när det är dags att laga till dem. Har hört att vissa har kvar innerskalet när de tex lagar soppa av bondbönor, men vi tycker de är godast skalfria. Här kan du läsa hur vi gör för att enkelt få bort skalet. Bondbönor kan även lagras genom att torkas.

Men vad lagar vi då av alla våra bondbönor?

Förutom att de är goda lätt kokta med lite smör och salt, är en favorit den här bondböneröran. De är även toppenbra att ha till biffar.

Här är ett av våra recept på Bondbönebiffar

För biffar som räcker till fyra personer behöver du:

  • En gul lök
  • Två klyftor vitlök
  • 0,5 dl vetemjöl
  • 1,5 dl havregryn
  • 350 g skalade bondbönor
  • 0,5 dl vatten
  • Salt och peppar efter smak
  • Rapsolja till stekningen

Hacka lök och vitlök fint i matberedare. Häll i övriga ingredienser och kör en stund till, men inte alltför länge om du föredrar att känna texturen av bönorna.

Forma till platta biffar och stek i rikligt med rapsolja tills biffarna fått lagom med färg.

Ett tips är att mångdubbla receptet och laga biffar så att det räcker till att frysa in. Då kan biffarna med fördel gräddas i ugnen utan fett istället för att stekas. 200 grader i 10-15 minuter. När det sedan är dags att äta dem är det bara att ta fram och lägga direkt i stekpannan så att de tinar och får lite färg. Perfekt som nyttig och god snabbmat!

Vi gillar att äta biffarna med mos eller potatis och någon sås. Couscous, bulgur eller quinoa och en tomatsalsa är också goda tillbehör. Och så passar de såklart utmärkt med grönsaker och valfri sås eller röra mellan två bröd som en burgare.

Se även:
934 bondbönor senare
Bästa säsongen i Stockholm
Bondböneröra

2 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *