Pumpagnocchi med salviasmör (godaste pumparätten!)

Pumpagnocchi

Pumpa hör inte bara halloween-tider till. Eftersom de i likhet med många rotfrukter går fint att lagra så är ekologiska när- eller egenodlade pumpor perfekt mat även nu under vintern om en vill äta klimatsmart i säsong.

Något som i kombination med att de är så otroligt snygga har gjort att vi fortsatt att odla och äta dem, trots att vi tidigare bara haft en enda pumparätt på repertoaren som vi tyckt varit riktigt god – för tyvärr har varken ugnsbakad pumpa eller pumpasoppa blivit någon storfavorit just hemma hos oss (det kan säkert bli gott men vi har inte riktigt lyckats få till det). Blev därför så glada i helgen när vi testade att göra pumpagnocchi och våra smaklökar föll pladask. Äntligen en till rätt där vi tyckte att pumpan var lika perfekt smakmässigt som den är i övrigt!

Så vårt tips inför kommande odlingssäsong är att odla pumpor så det räcker till alla de månader då en har mindre av färska grönsaker – även färgen på vissa pumpor är ju för övrigt ett välkommet tillskott på tallriken den här årstiden när färgglada saker som paprikor och tomater är bortom säsong. Och nedanstående gnocchi vill i alla fall vi äta ofta!

Recept på pumpagnocchi med salviasmör

(recept för fyra personer)

  • 500 g pumpa
  • Ca 3 dl mjöl
  • 2 dl riven parmesan
  • Ett ägg
  • Ca 50 g smör
  • En näve färsk salvia eller ca 1,5 msk torkad (salvia är lätt att odla och går att skörda hela året)

Dela pumpan och gröp ur kärnorna (kärnorna kan du torka så får du frön till nya pumpor). Lägg bitarna i en ugnsform med skalet neråt och baka dem i ugnen i 175 grader ca 30 minuter. Låt svalna lite och skrapa sedan loss fruktköttet från skalet.

Mixa fruktköttet i matberedare eller med stavmixer till en krämig smet. Rör ner ägget och osten. Tillsätt sedan mjölet lite i taget och rör kontinuerligt tills degen får en konsistens som är så fast att det går att rulla små bollar. Stjälp sedan ut degen på mjölat bakbord och rulla den till två centimeter tjocka rullar, som sedan skärs i centimetertjocka bitar. Alternativt kan du platta ut degen till 1,5 centimeters tjocklek och skära i tärningar.

Koka upp en stor gryta med vatten och lite salt. Lägg i gnocchin och låt koka några minuter tills de flyter upp på ytan. Häll sedan av i ett durkslag.

Fräs salvian i smöret i en stekpanna någon minut och lägg sedan i gnocchin (max hälften kommer att få plats i en normalstor panna, så du kommer behöva steka i två eller tre omgångar. Fördela smöret och salvian så att det räcker till all gnocchi). Stek tills de fått en fin gyllenbrun yta, och servera med lite riven parmesan, nymalen svartpeppar och färska grönsaker.

Pumpagnocchin går även fint att göra utan salviasmör och äta med exempelvis tomatsås. Stek då bara utan salvia i enbart matfett, som olja eller smör.

Lycka till!

Se även:
Pumpapasta med citron, vitlök och salvia
Den sista pumpan
Att odla egna fröer

Pumpa mm

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *