Flyttfjäril och basilika

Fjäril 1

Som vi antytt tidigare så har vi en del förändringar på gång. Och som alltid går tiden fortare en vad en tänkt sig och plötsligt så är vi mitt i framtiden. Och i Göteborg.

Vi fick möjlighet att bo och jobba här under en tid, så vi tänkte testa. Stockholm är toppen på en hel mängd sätt och vis, men omväxling förnöjer som bekant, och Göteborg är toppen också. Och just som att ta ett skutt in i framtiden kändes det faktiskt när vi i början av april anlände hit. Efter att ha åkt från Stockholm där då bara snödroppar och vintergäck slagit ut välkomnades vi här av både narcisser och blommande körsbärsträd. Till och med en och annan tulpan lyste rött i rabatterna. Även om det kanske bara handlar om några få veckors längre säsong är det ju sådant som imponerar på oss odlare.

Körsbärsblom

Något av det första vi gjorde när vi kom hit var att sätta igång med sådderna. För odla, det kommer vi förstås att göra här med (eftersom vi brukar vara här på västkusten några veckor på somrarna annars också ingår det i planen att vi ska få mer tid till odlingarna i år när vi odlar här istället för i Stockholm). Och då vi hållit tillbaka med sådderna i februari och mars för att slippa ha med alltför mycket plantor i flytten, kliade det rejält i de gröna fingrarna när vi kom hit i början av april.

En av våra nya odlingsplatser här i Gbg är det fem meter långa söderfönstret i lägenheten där vi bor nu (lycka för en odlare när hela ytterväggen består av fönster). Vid sidan av djungelgurkan har bland annat små små busktomater börjat titta upp i sina krukor. Och trots att vi försökt minska ner på sådderna innan flytten hade vi med oss både krukväxter och ett stort gäng chiliplantor och malabarspenat som tagit plats på fönsterbrädan här.

Basilika

Direkt när vi kom hit sådde vi också den där stora byttan med basilika som vi väntat med och längtat efter. Och har du inte redan sått basilika så låt detta bli en påminnelse om att det är dags. Det är så otroligt mycket värt att ha mycket av det framåt sommaren.

Fortsättning om var och hur vi ska odla nu i Gbg följer såklart här på bloggen framöver. Och om någon undrar över lotten i Stockholm så är den utlånad till ett par taggade nybörjarodlare den här säsongen, tills vi vet var vi ska landa kommande år. Vi är mycket peppade – hoppas ni är det med!

//Anna och Olof

Ps. Fjärilen på första bilden hade följt med i flytten – hittade den i en påse med jordärtskockor och räknade ut att den hade legat där i ett par dygn… Stackarn orkade knappt röra sig, men efter att vi matat den med vatten och äppelmust orkade den som tur var röra vingarna och flyga ut för att möta våren i sin nya stad!

Fjäril

Se även:
Hög tid att börja så
Musmelon till fönstren
Malabarspenat
Sticklingar av basilika

9 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *