Gerillaodling – vår första

Rankspenat

Förutom att vi nu odlar i våra stora söderfönster så vill vi såklart odla utomhus även här i Göteborg. Är så otroligt glada över att vi nu blivit lovade en liten odlingsplätt i närheten av där vi bor här i Götet, men i väntan på att vi får tillgång till den har vi inte kunnat låta bli att börja lite på eget bevåg, närmare bestämt i en bergssluttning med träd som vi har utsikt över från våra fönster.

Stadsälskare som vi är så gillar vi ju byggnader, men det är en rolig kontrast när den ordnade husraden mittemot plötsligt bryts av en liten bit rufsig natur som liksom undgått all form av planering och skötsel. På den här otuktade lilla biten av vår gata finns massor av liv att iakta. Just i skrivande stund syns både en ekorre skutta förbi, ett skatpar som frenetiskt bättrar på sitt bo och en katt på väg ut på sin dagliga jaktrunda. Dessutom några duvor som sitter på rad och väntar på sitt eftermiddagsmål på fönsterbläcket hos den gamle mannen i grannlägenheten som brukar ge dem brödkanter ur handen.

Skatbo

Men trots allt fint och spännande som finns att titta på här, är det nog få som skulle benämna denna bergssluttning som vacker – som fond framför står ett el-hus prytt med klotter, och de flesta skulle nog snarare kalla det en bortglömd eller misskött plats. Själva har vi inte kunnat låta bli att se möjligheter – både att försköna platsen och att få utlopp för vår odlingslängtan (innan vi visste om vi skulle hitta någon odlingsförening med en ledig täppa till oss i Gbg denna säsong gick vi runt med oro i våra odlingssjälar och då var tanken på denna sluttning en trygghet).

Skogsdunge

Det är en skuggig norrsluttning så det är lång ifrån alla grödor som skulle trivas, men hittills har vi satt ut en planta av perenn rankspenat som vi hade med oss från Stockholm – den står nu invid ett  träd som den kan slingra sig på om den vill. Vi har även strött ut fröer av persilja, trädgårdsmålla och kajplök – växter som har möjlighet att etablera sig och sköta sig själva (vi vill att det ska vara grödor som klarar sig fint även om vi skulle flytta härifrån). Förhoppningsvis kommer det vi planterat att undkomma barnafötter (förutom olika djur och nu vi, är det nämligen en hel del klättersugna små personer som ser sluttningens potential, och platsen är såklart lika mycket deras som vår) och fler upptäcka och skörda av det ätbara som vi nu hoppas ska komma att trivas.

Utöver det ätbara har vi satt ut flera små plantor av murgröna som vi fick av ett par parkarbetare som bytte växter i planteringslådorna ute på gatan. Den murgröna som kommunen skulle slänga får nu istället slingra sig upp längs berget och trädens stammar och på sikt göra den här platsen finare för alla som vistas eller har vägarna förbi här i kvarteret.

Fågel- och bi-holkar som får ännu fler djur att hitta till platsen ingår också i vår plan. Och så ska vi snarast ta och plocka bort allt skräp som ligger i sluttningen – plastsopor är varken vackert att titta på eller bra för miljön och djurens magar.

Självklart kan vi inte låta bli att ha aningens mer ouppnåeliga visioner för platsen också – el-husets platta tak är nu täckt med långt färskt gräs och hur mysigt vore det inte med ett par getter som gick och betade där och i sluttningen?

//Anna och Olof

Ps. Just att spana efter parkarbetare som planterar om i stadens alla planteringar vid årstidsskiftena är ett hett tips om en vill ha gratis plantor eller lökar och dessutom göra en miljöinsats genom att återanvända plantor istället för att köpa nya – vi har tidigare fått massor med tulpanlökar av parkarbetare i Stockholm – så fråga om du ser några som planterar om…

Se även:
Flyttfjäril och basilika
Nysnittad lycka
Rankspenat
Kajplök

Tags from the story
, ,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *