Året som gick – och det som kommer…

Året11

Efter ett fulltecknat, på många sätt roligt, men tidvis också väldigt stressigt 2017, har vi inlett vårt 2018 med en vecka i välbehövligt sengångartempo (efter att ha sett hur snabba sniglar kan vara tänker vi aldrig mer använda snigelliknelser för långsamhet). Och innan vi på allvar tar oss an det nya året ska vi uppehålla oss lite till vid det år som gått. För precis som många andra tycker vi att tiden kring årsskiftet, den mörkaste perioden här på nordliga breddgrader, är perfekt för att stanna upp, blicka bakåt och summera – liksom för att sedan blicka framåt och smida planer för framtiden. Och här i bloggen gör vi det förstås med fokus på odlingen. Vad gick bra och vad gick dåligt? Vad vill vi ha mer av, och vad vill vi helst vara utan under året som kommer?

Först 2017 års största flopp:

Vår nya lilla odlingsplats.

När vi med kort varsel flyttat till Gbg i april blev vi jätteglada över att vi så snabbt lyckades få någonstans att odla. Visserligen en väldigt skuggig och liten odlingsplätt, men det finns ju en del som funkar även i få timmars sol, och den låg dessutom i ett supermysigt område nära där vi bor. Vi var helt enkelt väldigt peppade och såg framför oss hur vi skulle förvandla den lilla plätten till en yteffektiv köksträdgård där vi kunde skörda bladgrönt till middagen varje dag, och där klättrande bönor och ärtor skulle göra den vackra stenmuren ännu vackrare.

Året6

Men utmaningarna visade sig vara större än vi kunnat föreställa oss. Gång på gång sådde vi nytt efter att det som tittat upp blivit nedtrampat eller slukats av sniglar, men tillslut gav vi upp hoppet om att vi skulle få skörda någonting alls på vår lilla lott. Eller i alla fall inget mer än snigelätna sallatsblad som någon full förbipasserande kissat på under natten…

Det ska dock sägas att även om våra försök att odla på den här platsen nog kan ses som vårt största odlingsfiasko någonsin, betydde det väldigt mycket för vår trivsel att vi överhuvudtaget hade en liten bit jord att ta oss an under vår första tid i Göteborg. Så länge vi var ovetande om vad som skulle komma gjorde den oss peppade och glada, och även om lyckan blev kortvarig ska den inte underskattas.

När det kommer till floppar måste vi även nämna vårt försök att odla djungelgurka/musmelon i fönstret.

Eftersom vi inte brukar odla inomhus hade vi inte koll på hur svårt det är att lyckas pollinera de pyttesmå blommorna för hand. Vi försökte gång på gång med tops, tandpetare och garnstumpar, men de små fruktämnena bara föll av. En frukt var vad som till slut blev på plantan som slingrade sig runt ett helt fönster. Visserligen en väldigt gullig liten frukt, men ändå…

Lärdom: Att alltid välja självpollinerande eller partenokarpa sorter om en ska odla inomhus. Liksom en ännu lite större insikt om hur tacksamma vi människor ska vara över att vi ännu inte utrotat alla de insekter som hjälper oss med pollineringen utomhus… (att värna bin, humlor och andra pollinatörer är en av flera viktiga anledningar till att alltid välja ekologisk mat i affären och självklart också till att odla ekologiskt själv).

Året9

Årets bästa:

Helt klart vår fönsterodling (även om vi under några månader knappt såg ut genom fönstren). Tidigare år har vi inte kunnat ha några krukodlingar, varken inomhus eller på balkongen, eftersom vi varit borta så mycket under somrarna (jorden torkar upp snabbt i mindre kärl, särskilt inomhus). Men belöningen för att vi hade noll dagars semester 2017 och aldrig var hemifrån mer än max en vecka i taget, var att vi kunde odla även i fönstren – som dessutom är stora och många där vi bor här i Gbg. Allra störst succé gjorde chilin (återkommer med ett inlägg om vilka sorter som blev favoriter).

Även krukodling på gården gick bra (tack vare den fick vi sallat trots att skörden på lilla lotten uteblev).

Året8

Året3

Året12

Året10

Året5

En annan hit för oss i år var den stora tillgången på organiskt material vid vår nya ”på-landet-odling” i Dalsland. I stan får en generellt jobba lite mer för att få tillräckligt med grönmassa, så i våra ögon är det en otrolig lyx när sådant som gräsklipp och löv finns i överflöd (bästa och enda gödsel en behöver!). På landet odlade vi bland annat potatis, bondbönor och vitlök – sådant som tar mycket plats och klarar sig med lite tillsyn.

Året2

Mål för 2018:

Mer odling i praktiken!

Jobbmässigt har 2017 handlat väldigt mycket om odling. Förutom att vi gjort Odlarna har vi under sommaren och hösten skrivit en odlingsbok (heter som den här bloggen och kommer ut på Norstedts nu i slutet av februari). Men ju mer vi ägnat oss åt odling i teorin, desto mindre odling har det blivit för oss i praktiken. Inte sedan vi började odla för typ tio år sedan har vi haft så lite tid för eget odlande som 2017. Och så kan det ju inte fortsätta i år. Främsta odlingsmålet för 2018 är därmed fler dagar med odlingen, och färre dagars jobb framför datorn (hur roligt jobb det än är). Kort sagt lite mer balans mellan hjärnarbete och kroppsarbete.

Lägligt nog fick vi i slutet av året, efter några månaders köande, erbjudande om en större lott i ett odlingsområde här i Göteborg. En helt igenvuxen bit mark med tung lerjord men med bra solförhållanden. Är mycket peppade på att sätta igång där (och håller tummarna hårt för att platsen är befriad från kringtrampande fötter)!

Gott nytt odlingsår!

//Anna och Olof

Året7

5 Comments

 • Hej! Älskar podden och hoppas det kommer fler avsnitt snart, har liksom lyssnat sönder favoriterna;) Långa avsnitt uppskattas då de alltid fylls med intressant innehåll!
  Allt gott o hoppas ni får ett fint odlingsår!
  /Caroline

  • Hej Caroline!
   Tack!! Vad roligt att du gillar podden, det blir vi jätteglada över att höra. Vi kör igång med igen med nya avsnitt om ungefär en månad 🙂
   Ha det fint och lycka till med årets odlingar!
   /Anna och Olof

 • Hej!
  Lycka till med nya odlingslotten.Min grönsaksodling 2017 gick åt pipsvängen.1 morot,0 palsternacka och 0 rödbeta.Ärter och bönor gick sådär.Men massor tomater fick jag och asiagurkor,de gröna gick det sämre med.
  måste nämnar att rosblomningen coh alla andra blommor var fantastiskt,alltid något.
  Nu är jag taggat för ny odling.
  Ha det gott/Renate

  • Ja vi verkar vara många som hade det lite besvärligt med odlingarna förra säsongen, men va bra att du lyckades med några saker! Tomater är ju det godaste som finns, och rosor så vackert! Har kikat på din blogg och tycker att din trädgård ser helt fantastisk ut!

   Hoppas nu att du får ett riktigt gott nytt odlingsår!
   /Anna och Olof

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *