Glädjen över en sallatskruka

Pjotors kruka

När vi flyttade ner till Göteborg i april visste vi inte hur länge vi skulle behöva leta och vänta för att få tillgång till en odlingsplätt. Så för säkerhets skull sådde vi sallat i en stor kruka och ställde ut på gården. Något vi har glädje av nu. För trots att vi hade sådan tur att vi fick vår lilla lott så snart som efter en dryg månad och grävde och sådde där så snart den blivit vår, hade det ju redan hunnit bli maj när vi kom igång. Medan det än så länge bara syns små hjärtblad av de flesta grödor på lilla lotten, är det med andra ord väldigt värt att vi nu kan börja skörda både plocksallat och färsk lök från krukan.

Med detta vill vi påminna om att det ofta finns odlingsmöjligheter även om en inte har någon egen täppa. För kanske kan en i alla fall hitta en liten oanvänd plats utomhus som rymmer just en kruka (och om en skriver på en liten skylt vad en sått och att alla som vill får skörda så blir den förhoppningsvis accepterad av exempelvis grannarna).

Kanske verkar en enda kruka väldigt fjuttigt, men en får ut betydligt mer av några få sallatsplantor än vad en kanske kan tro (i alla fall om en slipper sniglar och dem kommer en ju faktiskt lättare undan om en odlar i ett kärl på till exempel en stenbelagd gård, än om en odlar på friland i ett odlingsområde). Sallat går ju också att skörda under lång tid, bara en ser till att den inte torkar ut samt får tillräckligt med näring – i kruka rekommenderar vi flytande växtnäring som är godkänd för ekologisk odling alternativt färskt gräsklipp.

Ett knep för att utnyttja ytan maximalt, som vi brukar ta till i både kruka och på friland, är att stoppa ner lök mellan sådderna av exempelvis sallat. Löken, som är en av de mest snabbväxande grödorna, är sedan klar att skörda färsk när exempelvis sallaten behöver mer utrymme. Kom bara ihåg att ge lite extra näring, så att det räcker till både löken och de övriga grödorna.

/Olof och Anna

 

2 Comments

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *