Enkel delikatess

Rårakor 3

Ett väldigt bra exempel på att en maträtt inte behöver vara svårlagad för att vara en delikatess, och att less ofta is more även när det kommer till mat, är rårakor. Bara att skala och riva potatis, eventuellt hacka lite lök, röra i salt och nymalen svartpeppar efter smak, klicka upp “smeten” i en panna, platta till en aning, och steka i valfritt matfett (gärna raps- och/eller olivolja).

Vi gör våra rårakor av fast vinterpotatis (de fasta sorter vi odlat i år är Excellency och Bionica) men det funkar med andra typer av potatis också, och har du en morot eller zucchini till övers så går det fint att riva med även det.  Tänk typ tre till fyra normalstora potatisar per person, och gör sedan rårakorna så stora som du tycker passar.

Det är inte för inte som rårakor ofta serveras med lingonsylt eller rårörda lingon – det tillsammans med grönsaker i säsong gör att de kommer perfekt till sin rätt tycker vi. Strimlad vitkål med rostade solrosfrön och/eller fryst broccoli som ångas eller kokas passar till exempel bra nu i januari.

Rårakor är också perfekt som tillbehör, till exempel till bönbiffar och svampsås.

//Anna och Olof

Rårakor 2

1 Comment

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *