Earth Day varje dag – och recept på klimatsmart bolognese

Linsbolognese

Igår – den 22 april – var det Earth Day, en dag som instiftades 1970 för att uppmärksamma världens miljöproblem. Tyvärr har ju miljöproblemen knappast blivit mindre omfattande sedan dess, och vi – som bor i ett av de länder med störst negativ miljöpåverkan per person – behöver börja ha Earth Day varje dag om tillståndet för jorden ska kunna förbättras. För varje steg vi tar behöver vi tänka på hur vi kan ändra våra vanor för att minska våra stora klumpiga fotavtryck.

Transporter, konsumtion och mat står som bekant för en stor del av de avtryck vi gör. Något som är bra att alltid ha i åtanke – för säkert kan vi alla göra förändringar för att minska vår påverkan inom dessa områden. Förbättringspotentialen är ju liksom jättestor.

När det gäller maten är förstås nummer ett, för den som inte redan är vegetarian, att se över sin köttkonsumtion. Att välja ekologiskt är också ett lätt sätt att minska sin negativa påverkan, liksom att inte slänga mat (den mat som produceras men aldrig äts har ju gett en massa negativa avtryck utan att bidra till minsta lilla nytta).

Själva har vi inte ätit kött på decennier, all mat vi handlar eller odlar är ekologisk och vi slänger i princip ingen mat. Men det finns som sagt alltid utrymme för förbättring och den senaste tiden har vi utmanat oss själva genom att övergå alltmer från vegetariskt till veganskt. Det har gjort att vi experimenterat mer och hittat fram till nya maträtter som vi inte hade upptäckt om vi slentrianmässigt fortsatt att använda ost och grädde – det som vi tidigare tyckte var så svårt att välja bort. Och det är ju det som är det fina med att utmana sig och ändra vanor för “miljöns skull” – att minska sina negativa fotavtryck innebär inte på något sätt att ens vardag blir sämre eller tråkigare, och utmaningar är ofta det som driver en framåt och gör livet roligt.

Här kommer receptet på en av våra nya favoriträtter… (förutom att det är veganskt består basen av linser, som ju liksom alla baljväxter hör till det mest klimatsmarta en kan äta).

Linsbolognese

(för fyra personer)

 • 1 gul lök
 • Ca 2 msk oliv- eller rapsolja
 • 1 vitlöksklyfta
 • 2 små morötter (eller en stor)
 • 200 g stjälkselleri
 • 1 msk torkad rosmarin
 • 2 lagerblad
 • 5 dl vatten
 • 1,5 dl torra röda linser
 • 2 paket krossade tomater
 • 2 tärningar grönsaksbuljong

Skala och hacka löken och fräs den i lite olja i en stor gryta. Skala och finhacka vitlöken, riv morötterna och skär sellerin i centimetertjocka bitar. När löken börjar bli lite genomskinlig lägger du i vitlök, morot, selleri samt kryddorna och låter det hela fräsa en stund till. Precis när det börjar bli en aning brynt tillsätter du vatten, linser, tomater och buljong. Låt sjuda tills linserna börjar koka sönder, ca 20-30 minuter. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar och servera till nykokt pasta. Toppa eventuellt med färsk basilika.

//Anna och Olof

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *