Så odlar du god sallat – och recept på vår favoritsallad

Sallad02

Sedan en dryg månad tillbaka har sallaten frodats i våra odlingar, och i och med att vi kan skörda det i massor är lunchmenyn given. För vad är den självklaraste sommarmaten om inte en sallad med en bas av krispiga blad?

Nu har ju vädret återigen blivit lite mer som det brukar vara på nordliga breddgrader så här års, men under maj, när temperaturen snarare var som typ i juni i sydeuropa, var ju det sista en ville att gå inomhus och laga mat. Så tacksamt då, att kunna slänga ihop världens godaste sallad på nolltid (recept längst ned i inlägget).

Sallad03

Hemligheten för god smak

Vi tycker att nyskördad sallat är godast, och det hör därför till de grödor som vi prioriterar att ha nära till hands för att det ska vara lätt att skörda ofta. I år odlar vi romansallat och olika typer av plocksallat i kruka på gården, samt i två pallkragar som vi hyr i en förening i området där vi bor (vår nya lott ligger lite längre bort så där kör vi sådant som vi  skördar mer sällan).

Ytterligare en anledning att ha nära till sin sallatsodling är att tricket för att sallat ska bli riktigt god är att aldrig låta den torka ut. När vädret är som det var här i Göteborg i maj gäller det att vattna den nästan varannan dag, och då är det ju bekvämt om den växer någonstans där en ofta har vägarna förbi.

Sallad04

Inte för sent

Och har du ännu inte sått någon sallat kan du mycket väl göra det nu – sallatsfrön vill ha max 22 grader för att gro (enligt Runåbergs) men så pass varmt är det ju långt ifrån alltid i Sverige på sommaren. Dock kommer det kräva lite väntan innan det är dags att skörda – omkring 50 dagar brukar utvecklingstiden vara – men den som väntar på något gott… Sallat vill en ju äta i augusti också.

Olika sorters plocksallat tycker vi är toppen eftersom de (så länge en inte plockar rent plantorna på blad) växer till sig igen efter att en plockat och det går att skörda om och om igen från samma plantor. Har i och för sig hört att även huvudsallat kan komma igen om en lämnar det nedersta av den vid skörd, men har inte själva testat om det funkar. Och romansallat tycker vi är så gott att vi odlar det även om vi “bara” skördar varje planta en gång.

Sallad01

Mycket av vår sallat äter vi alltså som bas i en sallad. Grejen med sallad är ju att en kan blanda lite allt möjligt som är i säsong och som en tycker är gott. Det går helt enkelt att variera i oändlighet. Dock har vi just nu en favoritkombo som vi ätit var och varannan dag den senaste tiden. Förutom vår egen sallat är dill och gräslök från landen viktiga ingredienser, och ibland slänger vi även i till exempel egenodlad majrova och trädgårdsmålla…  Här kommer ”receptet”, eller snarare en lista på de bärande ingredienserna –för när det gäller proportionerna är det bara att gå på känsla.

Sallad med rökt tofu

Sallat – vi kör på blandning av romansallat och olika plocksallater.

Tomater – hittills har inte mer än en liten cocktailtomat varit skördeklar på våra egna plantor i fönstret, men för en tid sedan började säsongens första närproducerade ekotomater komma in på bästa Fram Ekolivs (lycka att bo nära denna ljuvliga matbutik). Älskar tomater när de är i säsong och skulle inte själva kunna odla fram sådana mängder som vi vill äta, så mycket tacksam för de ekobönder som gör det möjligt för oss att frossa!

Eventuellt pasta, bulgur, matvete, mathavre eller liknande om en vill att sallaten ska bli mer mättande.

Rökt tofu – har upptäckt en supergod rökt tofu med mandel och sesam av märket Taifun  (eko såklart). Finns även med till exempel basilika eller tomat för den som föredrar det. Går förstås också med naturell tofu som en smaksätter själv, men denna är så himla god att äta som den är och behöver inte tillagas.

Rostade pumpakärnor (solrosfrön, cashew och mandel funkar också fint) – rosta tills de börjar bli brynta på medelhög värme i torr panna.

Dill – tidigare har vi varit ense om att dill är lite smått meningslöst, men de senaste åren har vi båda upptäckt dess storhet – förhöjer verkligen många rätter!

Gräslök – klipp över och snåla inte!

Eventuellt majrova, rädisor eller annat i säsong som du tycker passar.

Salt och peppar

Dela allt i bitar som du tycker är lagom. Proportionerna är som sagt efter smak 🙂

 

//Anna och Olof

Några mer inlägg om sallat:

Glädjen över en sallatskruka
Kokt sallat
Decemberskörd

Sallad05

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *