Pasta med tomat, zucchini och bondbönor

Pasta alle verdure02

Med de senaste månadernas egenodlade tomater, squash och bondbönor, har följande rätt blivit en av våra storfavoriter. Så enkel att laga att receptet känns fånigt att dela, men samtidigt så gott att vi inte kan låta bli. För ni är ju säkert många som fortfarande har egna tomater på mogning inomhus, liksom fullt med squash och/eller bondbönor i frysen.

Pasta alle verdure03

Receptet är också ett väldigt bra exempel på något som vi säkert sagt förut och som känns som en sliten klyscha, men som ändå tål att upprepas eftersom det är sant: Nämligen hur enkelt det är att laga de godaste av rätter, bara en har bra råvaror. Och det har en ju ofta om en odlar själv enligt ekologiska principer.

Pasta alle verdure01

Pasta med tomat, zucchini och bondbönor

(rejäla portioner för fyra personer – alla mått är på en höft :-))

  • 500 g pasta (torrvikt)
  • 1 lök
  • 2 msk rapsolja
  • 2 msk olivolja
  • 500 g zucchini
  • 200 g bondbönor (har du inga så kan de ersättas med andra bönor eller lite extra zucchini)
  • 500 g tomater
  • Salt
  • Nymalen svartpeppar (mycket viktigt!)
  • Eventuellt ett knippe persilja

Hacka löken och tärna zucchinin och tomaterna. Fräs löken i rapsoljan i en stor panna tills den börjar bli mjuk och lite genomskinlig. Häll i olivolja, zucchini och bönor och låt dem fräsa med tills alltihop börjar få en antydan till stekyta men inte mer.

Vänd ner tomaterna tillsammans med nykokt pasta och smaka av med salt och riktigt med nymalen svartpeppar. Strö eventuellt över hackad bladpersilja och servera gärna med färska bladgrönsaker i säsong.

//Anna och Olof

Pasta alle verdure05
En av tomatsorterna vi haft i år gav tomater stora som hjärtan (vet inte vad den heter – fick fröer från en lottgranne i Sthlm). De hör inte till de smakrikaste av sorter och konsistensen är lite vattnig, men de funkar utmärkt till matlagning – exempelvis i denna rätt. Och de har gett mycket! Nu har vi plockat in alla tomater – stora som små – för mogning inomhus.

4 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *